Annonce
Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus Universitetshospital er vant til at være Danmarks Bedste Hospital, nu er de også et af verdens smarteste i følge Newsweek. Foto: Jens Thaysen
Newsweek har kåret de smarteste sygehuse i verden. Datastrømmen i Skejby sikrer os en fornem placering på listen og patienterne en bedre behandling.

SKEJBY: Svenskerne på Karolinska Universitetssjukhuset er foran os. En række amerikanske sygehuse kan vi heller ikke slå, et enkelt i Israel, og så selvfølgelig Charité – universitetshospitalet i Berlin.

Men ellers ligger Aarhus Universitetshospital helt i top som nummer 19 på en liste over de 250 sygehuse, der er de allerbedste i verden, når det drejer sig om at være smart.

Listen har det velestimerede amerikanske nyhedsmagasin, Newsweek, lavet i samarbejde med datafirmaet Statista, og det er ikke lægernes og sygeplejerskernes uniformer, der er smarte. Det er hele Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Det gælder ikke kun den elektroniske patientjournal, der - hvis man spørger personalet - kun er halvsmart.

- I forbindelse med at vi byggede hospitalet, digitaliserede vi rigtig meget. Og så har vi i Danmark og i særlig grad på AUH længe været optaget af data, derfor har vi gode dataset at arbejde ud fra, så vi sikrer hastighed og viden i relation til patienten, forklarer hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Stresstest af hospitalerne

I følge Newsweek var - og er - coronakrisen en stresstest af hospitalerne. Dem, der klarede sig bedst, var i forvejen optaget af at integrere ny teknologi og evnede at udnytte de nye datadrevne muligheder.

En læge følger datastrømmen, der viser belægningen på de forskellige afdelinger. Hvis det ser lidt tomt ud, er det fordi billedet er fra er åbenthus arrangement inden systemet for alvor blev taget i brug. Foto: Jens Thaysen

- Vi er temmelig optaget af dagligt at kigge ind i data, så vi kan se, hvad der er behov for at justere på. Under corona har vi haft utrolig stor gavn af det, så vi kunne sikre at have folk nok de rigtige steder, siger direktøren.

Newsweek er enig. De lægger vægt på, at de smarte hospitaler kan flytte resurser derhen, hvor der var mest brug for dem, og samtidig kunne følge patientstrømmen tæt under spidsbelastningsperioderne.


Jo ældre befolkningen bliver, des større pres bliver der på de faciliteter, vi har. Derfor er det ikke et valg mellem læger og teknologi - der skal nok satses begge steder

Poul Blaabjerg


På et område mener hospitalsdirektøren faktisk, AUH er bedre end dem, der ligger bedre placeret på listen.

- Vores kommunikation med patienterne er meget god sammenlignet med andre hospitaler, siger han.

Annonce

Foran på data

Ifølge hospitalsdirektøren er der mange ting, som hospitalet kan gøre for at blive endnu bedre.

For eksempel inden for telemedicin; hvor man kan holde øje med patienterne og kommunikere med dem uden de skal ind på sygehuset hver gang.

Det er ikke nok at kunne bedøve patienten og føre kniven på operationsstuen.  En lige så kvalificeret omgang med patienternes data er en forudsætning for et smart og moderne hospital. Foto: Jens Thaysen

- Vi ligger rigtig godt, men vi har potentiale til at blive endnu bedre, fordi hospitalet er tænkt til det og den måde, vi arbejder på med data og digitalisering i Danmark er langt fremme. Men vi er selvfølgelig stolte af at ligge nr. 19, siger Poul Blaabjerg.

De smarteste hospitaler i verden

 • 1: Mayo Clinic - Rochester, USA
 • 2: The Johns Hopkins Hospital - Baltimore, USA
 • 3: Cleveland Clinic - Cleveland, USA
 • 4: The Mount Sinai Hospital - New York, USA
 • 5: Massachusetts General Hospital - Boston, USA
 • 6: Brigham And Women's Hospital - Boston, USA
 • 7: Cedars-Sinai Medical Center - Los Angeles, USA
 • 8: Karolinska Universitetssjukhuset - Solna, Sverige
 • 9: MD - Houston, USA
 • 10: Charité Universitätsmedizin - Berlin, Tyskland
 • 19: Aarhus Universitetshospital - Aarhus, Danmark

Newsweek skriver, at markedet for smart-hospitals-teknologi i 2026 vil udgøre 86 milliarder dollars - det samme som 528 milliarder kroner.

Også på Aarhus Universitetshospital bruges der mange penge på at være smart.

Ville pengene ikke være brugt bedre på flere læger og sygeplejersker?

- Jo ældre befolkningen bliver, des større pres bliver der på de faciliteter, vi har. Derfor er det ikke et valg mellem læger og teknologi - der skal nok satses begge steder, men vores kapacitet vil ikke kunne håndtere det, hvis ikke vi finder på noget smartere inden for de næste tre til fem år, siger Poul Blaabjerg.

Det kræver vel flere penge?

- Det står og falder med, om det i samfundet vurderes, om vi "bare" skal holde niveauet, eller om skal have et boost. Der er den læring af corona, at vi - samfundet - kan rigtig meget, når det gælder, siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Motivationen var væk, skaderne var mange: Lørdag hopper Aarhus-svømmer i det olympiske bassin og lægger et mareridt bag sig

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Alarm 112

Sigtet for bedrageri: Mand løb fra regningen på Åboulevarden

Aarhus

Mads og Britta kæmper for katastroferamte tyskere: - Det er simpelthen en krigszone hernede

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Er klimakrisen det bedste, der er sket for udviklingslandene?

Aarhus

Så skulle den vist være hjemme: Smittetal i lukningstruede sogne styrtdykker

Byudvikling

Vigtigt for projekt Kongelunden: Aarhus Cyklebane har en stor værdi, men skal ikke fredes

AGF

Skandaløs indsats og nederlag i Nordirland: Pinligt, AGF

AGF For abonnenter

Bagkanten: En målmand skal ikke kun være god med handskerne. Han skal også have stærke fødder - og det har Hansen

Sport

Uden en medicinsk behandling ville OL-drømmen være i problemer: Århusianske Anna er gået hele vejen for at komme til Tokyo

Annonce