Annonce
Indland

De store dør: Velkommen til de små dyrs verden

Den sjette masseudryddelse er i fuld gang, og dyre- og plantearter forsvinder så hurtigt, at selv ikke evolutionen kan følge med længere. Det har et forskerhold fra Aarhus Universitet og Göteborgs Universitet netop fremlagt i et nyt studie.

Mange er nok klar over, at mennesker har bredt sig så meget ud på planeten, at andre dyr har måttet vige for vores fremkomst. Tidligere i historien, hvor naturen har været årsag til udryddelse af arter, har evolutionen sørget for at lukke de huller med nye arter, men den sjette masseudryddelse er drevet af menneskelig aktivitet, og udryddelsen går hurtigere end nogensinde før.

Ved hjælp af en omfattende database over alle nulevende og nyligt uddøde pattedyr i menneskets historie har forskerne dokumenteret den effekt, vores arts udbredelse har haft på andre pattedyr. Det sørgelige resultat er, at udryddelsen af andre arter er gået så hurtigt, at evolutionen ikke har kunnet følge med. Selv hvis pattedyrenes evolutionære udvikling pludselig ændrer sig og skrider hurtigere frem end nogensinde før, vil det stadig tage dem fem-syv millioner år at genoprette biodiversiteten til niveauet, før mennesket kom, og tre-fem millioner år at nå det nuværende niveau. Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

Annonce

Tabt udviklingshistorie

Udryddelsen er især gået ud over de store pattedyr. Megafauna, som man betegner de store pattedyr, er ofte evolutionært distinkte med få nære slægtninge. Det betyder, at de er mere udsatte end de små dyr som fx spidsmusen, hvoraf der findes hundredvis af arter. Til sammenligning var der kun fire arter af sabelkatte, og med deres uddøen mistede vi hele grene af evolutionstræet og dermed millioner af års udviklingshistorie og økologiske funktioner, som disse dyr bidrog med. Det forklarer palæontolog Matt Davis, der har været en del af forskerholdet.

De nulevende pattedyr står over for samme skæbne, hvor især det sorte næsehorn har risiko for at uddø inden for de næste 50 år. Asiatiske elefanter har mindre end 33 procents chance for at overleve dette århundrede, og hvis de uddør, vil vi have mistet én af kun tre overlevende arter fra gruppen af snabeldyr, der engang også omfattede mammutter og mastodonter.

Gen-udvikling af den tabte biodiversitet

Det er ikke helt for sent for elefanter og næsehorn. Den nye forskning kan hjælpe med at forhindre, at tilbageværende store pattedyr går tabt. Forskernes data og metode kan bruges til hurtigt at identificere evolutionært distinkte arter, så man kan prioritere bevaringsindsatser og på den måde komme de værste udryddelser i forkøbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce