Annonce
Indland

De store dør: Velkommen til de små dyrs verden

Den sjette masseudryddelse er i fuld gang, og dyre- og plantearter forsvinder så hurtigt, at selv ikke evolutionen kan følge med længere. Det har et forskerhold fra Aarhus Universitet og Göteborgs Universitet netop fremlagt i et nyt studie.

Annonce

Mange er nok klar over, at mennesker har bredt sig så meget ud på planeten, at andre dyr har måttet vige for vores fremkomst. Tidligere i historien, hvor naturen har været årsag til udryddelse af arter, har evolutionen sørget for at lukke de huller med nye arter, men den sjette masseudryddelse er drevet af menneskelig aktivitet, og udryddelsen går hurtigere end nogensinde før.

Ved hjælp af en omfattende database over alle nulevende og nyligt uddøde pattedyr i menneskets historie har forskerne dokumenteret den effekt, vores arts udbredelse har haft på andre pattedyr. Det sørgelige resultat er, at udryddelsen af andre arter er gået så hurtigt, at evolutionen ikke har kunnet følge med. Selv hvis pattedyrenes evolutionære udvikling pludselig ændrer sig og skrider hurtigere frem end nogensinde før, vil det stadig tage dem fem-syv millioner år at genoprette biodiversiteten til niveauet, før mennesket kom, og tre-fem millioner år at nå det nuværende niveau. Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

Annonce

Tabt udviklingshistorie

Udryddelsen er især gået ud over de store pattedyr. Megafauna, som man betegner de store pattedyr, er ofte evolutionært distinkte med få nære slægtninge. Det betyder, at de er mere udsatte end de små dyr som fx spidsmusen, hvoraf der findes hundredvis af arter. Til sammenligning var der kun fire arter af sabelkatte, og med deres uddøen mistede vi hele grene af evolutionstræet og dermed millioner af års udviklingshistorie og økologiske funktioner, som disse dyr bidrog med. Det forklarer palæontolog Matt Davis, der har været en del af forskerholdet.

De nulevende pattedyr står over for samme skæbne, hvor især det sorte næsehorn har risiko for at uddø inden for de næste 50 år. Asiatiske elefanter har mindre end 33 procents chance for at overleve dette århundrede, og hvis de uddør, vil vi have mistet én af kun tre overlevende arter fra gruppen af snabeldyr, der engang også omfattede mammutter og mastodonter.

Annonce

Gen-udvikling af den tabte biodiversitet

Det er ikke helt for sent for elefanter og næsehorn. Den nye forskning kan hjælpe med at forhindre, at tilbageværende store pattedyr går tabt. Forskernes data og metode kan bruges til hurtigt at identificere evolutionært distinkte arter, så man kan prioritere bevaringsindsatser og på den måde komme de værste udryddelser i forkøbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce