Annonce
Debat

De svageste handicappede rammes hårdt: Forråelsen trives, når pengene mangler

"I Aarhus Kommune ville det tage en uge at tælle antallet af forsøg på at råbe borgmester, byråd og magistrat op for at fortælle, at den evindelige nedskæring i de svagestes vilkår en dag vil ende i ulykker. Men hørelsen er åbenbart dårlig", mener debattør. Tegning: Jens Nex

DEBAT: Hvem har ansvaret, når der på et bosted som Kilebo i Tilst – hvor 36 autister, bl.a. min søn, bor– sker ting, der ikke må ske? Det har selvfølgelig Aarhus Kommune, primært direktøren for de sociale forhold.

Arbejdsforholdene på mange sociale bosteder er blevet så elendige, at det står klart for enhver, at der vil ske ulykker og hændelser, der ikke burde ske. Det er ikke i orden entydigt at give personalet skylden, som det er sket i en konkret, ulykkelig hændelse, der fandt sted i Kilebo for nylig.

Desværre har det skete bragt uro, både i og udenfor Kilebo, hvor flere af beboerne er klar over, at der er noget i gære. Den ene af stedets to ledere har taget sin afsked, den anden er straks forflyttet.

Annonce

Det ville have været at tage hensyn, hvis man i stedet havde sendt de to ledere hjem et par uger og ventet med at handle så drastisk, indtil politi og kommune havde klarlagt det hændte. I stedet skal Kilebo for sjette gang på godt fem år have ny ledelse. Hver gang sker der ændringer, og det rammer mennesker med autisme hårdt.

Det er klart, forældrene til den beboer, det handler om, er ulykkelige over det skete. Men den forråelse, der ligger bag det, der er hændt, er det, der bør fokuseres på nu. Kilebos problemer, og de har været mange, bunder i et elendigt bagland. Det fortæller om en magistratsledelse, der ikke ved nok om, hvordan livet er for de svageste i de århusianske bosteder.

Jeg har for længe siden prøvet at underrette direktøren for sociale forhold i Aarhus Kommune om forholdene, men han frabad sig og spurgte i stedet, om det ikke ville være bedre, hvis min søn, der bor i Kilebo, fik en bolig i en anden kommune. En sådan trussel rammer selvfølgelig som en bombe, og samtidig fortæller det noget om direktørens manglende interesse for det, han er ansvarlig for.


De svageste handicappede står stadig på første parket, når der skal spares, og det bliver der med raketfart. Personalets arbejdsvilkår forringes. Det er ikke fair, og det kan være grobund for utilsigtet forråelse.


Jeg har stor respekt for de medarbejdere, der arbejder i Kilebo og i andre bosteder. Problemerne er de samme alle steder: For lidt personale. Det problem, kan kun løses, hvis byrådet vil. Der spares for hårdt, og derfor er der ikke personale nok, der er ikke nok opbakning fra den øverste ledelse i magistraten, og der er ikke opbakning fra byrådet, som jo sidder på kassen. Så kommer frustrationerne, og der sker ting, som ikke må ske.

Jeg forsøger ikke at undskylde det, der er sket, men i stedet for at holde fast i uro og had omkring det, er det vigtigere, at man bruger kræfterne på dels at tage sig af den tilskadekomne og dels vække byrådet.

De forhold, Aarhus Kommune byder de svageste handicappede, har der været skrevet om i aviserne et utal af gange, siden kommunerne overtog fra amterne. I Aarhus Kommune ville det tage en uge at tælle antallet af forsøg på at råbe borgmester, byråd og magistrat op for at fortælle, at den evindelige nedskæring i de svagestes vilkår en dag vil ende i ulykker. Men hørelsen er åbenbart dårlig.

Der er sket meget, der ikke burde være sket. Der er beboere, der er løbet væk, og som kun et mirakel og politiet har reddet. De svageste handicappede står stadig på første parket, når der skal spares, og det bliver der med raketfart. Personalets arbejdsvilkår forringes. Det er ikke fair, og det kan være grobund for utilsigtet forråelse.

Hvis Kilebo skal rejse sig stærkt igen, skal der stærke kræfter til. Byrådet må tage sig sammen og bevilge de penge, der er nødvendige for ordentlige leveforhold og arbejdsforhold. Ellers risikerer vi, at de gode medarbejdere finder andre arbejdstyper. At der sker ulykker, som dem, der nu desværre er sket, er ikke på grund af onde ansatte – det bunder i for dårlige arbejdsvilkår, for få medarbejdere og for dårlig topledelse.

Alles frygt er ulykker, og skal de undgås, må byrådet vågne op og sørge for forhold, der forhindrer det i at ske.

Jeg har hørt borgmesteren sige, at kommunen ikke kan overholde den handicapkonvention, Danmark har ratificeret. Er byrådet enig i det?

Der venter nu en ny ledelse i Kilebo – når den midlertidige er færdig med at være midlertidig. Vi er trætte af nye ledere. Der kommer ikke ro og stabilitet på den måde. Hver gang håber vi, at nu kommer det til at gå godt. Indtil videre er det ikke sket, lederne bliver enten flyttet, fyret eller går selv.

Vi er alle kede af det skete. Og det er blandet med en tanke om: Hvad bliver det næste? Så længe der ikke er styr på tingene i magistraten, kan vi roligt frygte videre. At der vil ske flere ulykker er så godt som sikkert.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Sport

Video: Sara Slott løber sig i OL-semifinalen

Annonce