Annonce
Aarhus

De tegner fremtidens by

Fællesskab er nøgleordet, når Sleth Arkitekter og Kim Bisgaard, Innovation Lab, planlægger en ny by i Årslev.

Da arbejderklassen i 1960'erne og 1970'erne flyttede fra midtbyens små og utidssvarende lejligheder, var drømmen et parcelhus med egen bil, egen plæneklipper og egen kaffemaskine.

Mange fik drømmen opfyldt. Derfor fylder parcelhuskvartererne rigtigt meget i Tilst, Hasselager og i de andre århusianske forstæder.

Står det til arkitekt Søren Leth, Sleth Arkitekter, og Kim Bisgaard, direktør for Culture & Business by Innovation Lab, skal fremtidens generationer af århusianere bo radikalt anderledes.

Annonce

»I parcelhuskvarteret er der prestige i at have to biler i indkørslen. Vi vil skabe en bydel, hvor der er prestige i slet ikke at have en bil. En bydel, hvor det er naturligt at deles om både biler og plæneklippere,« siger Kim Bisgaard.

Bliver visionen til virkelighed, så kommer den første nye by til at ligge i Årslev i området mellem Silkeborgvej og Årslev Engsø.

Dels fordi Kim Bisgaard selv bor i Årslev, dels fordi området - efter hans mening - ligger perfekt.

»Vi ønsker at skabe et aktiv for hele Aarhus med Årslev Fælled. En kraftig fortætning i midtbyen giver nogle udfordringer i forhold til begrønning, naturoplevelser og boligerpriser der kan betales af de unge familier. Dette kan og vil vi løse i Årslev. Vi tænker vores projekt som en opbakning til realiseringen af byens planstrategi,« siger Kim Bisgaard.

»Der går fem-seks busser i timen, og det tager blot 20 minutter at komme med bussen ind til centrum,« fremhæver Kim Bisgaard.

Samtidig ligger Årslev så tæt på E45, at pendlere hurtigt kan komme til Randers, Skanderborg, Silkeborg eller hvor, arbejdspladsen nu ligger.

Planen er at bygge mange forskellige boligtyper. Ældre-kollektiver, tætte og høje byggerier samt almennyttige boliger for eksempel.

»Men ikke parcelhuskvarterer, for dem er der så rigeligt af i forvejen. I stedet vil vi fokusere på fællesskaber,« siger Søren Leth

Han og Søren Leth bringer derfor det gamle begreb fælled i spil igen. En fælled var i gamle dage landsbyens fælles græsningsareal, hvor alle egnens bønder havde deres kvæg græssende mellem hinanden.

I stedet for private haver skal alle kunne gå ud i fælledens natur direkte fra deres bolig. Og naturen er en anden grund til, at projektudviklerne peger på Årslev.

»Årslev er engsøen, den store himmel og en følelse af at være langt væk fra storbyen,« siger Søren Leth.

I dag er Årslev også drivhuse og pløjemarker, der ikke indbyder til de store traveture og heller ikke giver voldsomt store naturoplevelser.

Også det skal der ændres på.

»Ved at bygge tæt og højt er der mulighed for, at de investorer, der skal opføre boligerne, også kan påtage sig almennyttige investeringer i for eksempel skov og anden natur,« siger Søren Leth.

Drømmen er faktisk at kunne trække Årslev Skov nord for Silkeborgvej ned på sydsiden og op mod motorvejen.

»At omdanne produktionsjord til skov, der opsluger co2 og skærmer for trafikstøj, er også et skridt mod en bæredygtig omstilling. Vi vil også skabe moser og søer, så biodiversiteten stimuleres,« siger Kim Bisgaard.

Debatmøde om byudvikling i Årslev

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce