Annonce
Debat

Unge med benzin i blodet og de uønskede fællesskaber

Astrid Wierzba, Bevægelseskulturkommentator.

Forleden afholdt Cars & Coffee biltræf i den nordlige del af Aarhus. Cars & Coffee er en gruppe bilentusiaster, der elsker fart og biler, og som med jævne mellemrum mødes for at dyrke deres passion.

Ikke at forveksle med de vanvidsbilister, der på narko og i leasede muskelbiler brager igennem byen på flugt fra politiet eller som hænger ud på Aarhus Ø til fare for desperate beboere, der i afmagt ringer efter politiet. Det er ikke dem, klummen her handler om, for dem har jeg kun foragt og forargelse tilovers for.

Hvorfor kan nogen, der sætter tingene i finere rammer, få lov, når unge ikke kan? For så er det, vi laver det til en undergrundskultur, vi ikke har styr på, og hvor kombinationen af larmende adfærd, dårlig attitude og frygten for alkohol og narko plager tilfældige kvarterer i byen.

Astrid Wierzba, Bevægelseskulturkommentator

Klummen her handler om de unge oliehoveder med benzin i blodet, der mødes for at sparke dæk, beundre hinandens biler og køre stærkt eller brænde dæk af i hidsige biler. Gerne på parkeringspladser og væddeløbsegnede strækninger.

Annonce

Fænomenet er velkendt og tilbagevendende landet over hver sommer, når de unge mødes eller demonstrerer for at gøre opmærksom på deres ønsker. Uden held. Fællesskabet er og forbliver uønsket bedst illustreret ved de bøder, politiet deler ud, når de unge mødes.

Sidst blev det til 21 bøder af blandet karakter – og svarer vel jævnt hen til uddelingen af bøder i forbindelse med en højrisikokamp på Aarhus Stadion eller når Randers møder Galatasaray.

Også affaldet efter et træf er offentligheden trætte af – ligesom vi undrer os over affaldsmængderne på den Permanente, Botanisk Have eller Mindeparken en lørdag morgen. Men hverken hooligans eller øl og pølser stopper fodboldkampene, og vi forbyder heller ikke fester, fordi det sviner.

Man kunne derfor også prøve at kigge på sagen fra en anden vinkel. Synes du for eksempel, at det er fedt, at unge mennesker mødes om deres hobby? Ja, ville de fleste svare. Og at det er godt, når unge mennesker dygtiggør sig med teknik? Klart. Vi mangler dem.

Er det vigtigt, at unge mennesker er sammen i stedet for at sidde med sig selv ved skærmen? Tjek. Ensomhed blandt unge er vor tids forbandelse og sat på finansloven med henblik på at skabe 1000 nye fællesskaber.

I historisk perspektiv har der desuden været masser af motorløb. Første gang i 1894, da avisen Le Petit Journal arrangerede et løb fra Paris til Rouen.

I Danmark var der ræs på Fanøs sandstrand fra 1919, mens nutidens fart-afficionados tager til Mosten Race Day på Djursland, hvor der er kubik og alkohol i rigelige mængder akkompagneret af brølende motorer, rockmusik og prøveture til de modige i en ’methanol dobbelt dragster med plads til en passager på bagsædet’.

I en mere friseret form kommer Classic Race Aarhus og Copenhagen Historic Grand Prix i København, hvor man i øvrigt også drømmer om at opleve Formel 1.

Der er med andre ord masser af eksempler på rally på åbne og offentlige veje, hvor der bliver kørt stærkt, taget tid og hvor det gælder om at komme først i mål, mens publikum følger med.

Det findes altså derude, så hvordan kan det være, at vi ikke på en eller anden måde kan finde ud af det sammen med de unge oliehoveder, i stedet for at de udøver deres hobby på kant med loven?

Astrid Wierzba, Bevægelseskulturkommentator. 

Sat på spidsen: Hvorfor må velanskrevne gamle mænd ræse op og ned ad Strandvejen med 300 km/t og ovenikøbet tage penge for det, når unge med færre ressourcer ikke må, hvis den eneste forskel er, at det er spærret af og organiseret af motorsportsunionen?

Hvorfor kan nogen, der sætter tingene i finere rammer, få lov, når unge ikke kan? For så er det, vi laver det til en undergrundskultur, vi ikke har styr på, og hvor kombinationen af larmende adfærd, dårlig attitude og frygten for alkohol og narko plager tilfældige kvarterer i byen.

Kunne det derfor være muligt at finde nogle områder eller industrikvarterer i eller omkring Aarhus, man sammen med fagfolk og i samarbejde med politiet spærrer af et par gange i løbet af sommeren, så de kan dyrke deres hobby under organiserede forhold? Hvorfor egentlig ikke?

Hvis løbene er anmeldt, hvis der alligevel ikke er nogen, hvis larmen ikke generer nogen, og de rydder pænt op efter sig? Hjælper dem med at skabe rammerne om deres sport, hvor de kan sparke dæk, beundre hinandens biler og køre ræs?

Vi kan også bare beslutte, at der ikke er plads til dem. At vi ikke-vil-ha’-dét. Men så skylder vi de unge at fortælle, hvad det er, vi ikke vil have, for fart og motorkøretøjer som passion og larmende adfærd er der masser af lovlige eksempler på, dengang som nu.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

'Varme-mand' snød 82-årig og stak af med større kontantbeløb

Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

DF-formand: Messerschmidts model for formandskab holder ikke

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Annonce