Annonce
Aarhus

De unge er rykket ind på det nedlagte amtssygehus

Mikkel Jansen er en af de nye beboere i Ungeboligerne, som ligger centralt i byen - i en del af det tidligere amtssygehus. Foto: Flemming Krogh
Er særligt kollegie for unge har indtaget to etager i det tidligere amtssygehus.
Annonce

AARHUS: 'Patienthotel' står der på et skilt over indgangsdøren til et nyt kollegie, der åbnede for tre uger siden i centrum af byen tæt ved Botanisk Have.

Ungeboligerne ligger på to etager i en af de røde bygninger, som tidligere var en del af amtssygehuset, hvor skiltet over døren fra en svunden tid har fået lov til at blive hængende.

I de 24 nye boliger, som hver er på 16 kvadratmeter, bor 12 'almindelige' unge sammen med 12 unge, som er særligt udsatte.

Mikkel Jansen, en høj og smilende mand på 21 år, er en af de nye beboere i Ungeboligerne. Han har boet her i tre uger og nyder stedet, som ligger tæt på VIA, hvor han er begyndt på læreruddannelsen.

Mikkel Jansen nyder sit lyse værelse med højt til loftet og udsigt. Prisen på herligheden er 2.900 kroner om måneden. Foto: Flemming Krogh

Mikkel Jansen er valgt ud som en af de 12 resursestærke unge, som skal bo i huset sammen med 12 unge, der for nogles vedkommende bevæger sig på kanten af livet.

- Nogle af de andre unge har haft det svært. De har måske været en del af det hjemløse miljø i byen, forklarer Mikkel Jansen, som er stolt over at være valgt ud til at bo her.

Annonce

Socialt rustet

I en motiveret ansøgning til et værelse lagde han stor vægt på at ville bidrage til det sociale miljø i huset.

På Fyn, hvor han voksede op i Kværndrup, har Mikkel Jansen arbejdet som frivillig med flygtninge. Desuden har såvel et efterskole- som et højskoleophold rustet ham til at indgå i det særlige fællesskab i Ungeboligerne, hvor man ikke på forhånd ved, hvem man kommer til at bo sammen med.

Peter Thestrup Vaade (tv) og Mikkel Jansen nyder hinandens selskab og de mange fællesarealer i det nye kollegie. Foto: Flemming Krogh

De 24 boliger, som hver rummer et tekøkken og eget bad, fordeler sig på to etager, hvor der også er et fælleskøkken på hver etage.

Det sætter Mikkel Jansen stor pris på.

- Fælleskøkkenet er et godt sted at mødes. Men ellers bruger vi caféen i stueetagen, hvor der er masser af plads, forklarer han under en kort rundvisning.

Udsigten fra værelset til høje træer og de gamle, røde bygninger er et ekstra plus ved boligen.

Selvom Mikkel Jansen blot har boet her i tre uger, er der allerede billeder på væggene, en velindrettet kontorplads og en stor, grøn plante i det ene hjørne. Selv sengen er redt.

- Det må du gerne nævne i din artikel, så bliver min mor sikkert stolt, smiler Mikkel Jansen.

Annonce

Liv i caféen

I fælleskøkkenet står et langt træbord omkranset af orange spisestole. Der er tomt for mennesker i rummet midt på dagen. Men går man en tur ned af de smalle, oprindelige trapper med terrazzo-belægning og smukke jerngelændere, til stueetagen, møder man andre af husets beboere i caféområde som tilhører Ungdomskulturhuset.


Jeg nyder at bo her. Det er meget socialt og helt anderledes end det kollegie, jeg boede på før.

Peter Thestrup Vaade, beboer


Ved et af de små borde sidder Peter Thestrup Vaade med sin computer. Han forbereder et virtuelt oplæg, som han skal stå for senere i dag. Som studerende på Kognitiv Science på universitetet kræver det koncentration. En afbrydelse over en hurtig kop kaffe kan dog presses ind.

- Jeg nyder at bo her. Det er meget socialt og helt anderledes end det kollegie, jeg boede på før, fortæller den 25-årige århusianer.

Han sætter pris på fællesarealerne, men værdsætter også sit værelse, som giver mulighed for at trække sig tilbage indimellem.

Fællesspisning to gange om ugen og andre sociale tiltag er et plus i Peter Thestrup Vaades hverdag.

Annonce

Plads til udlændinge

- I søndags lavede vi pandekager og så en film sammen. Det var hyggeligt. Halvdelen af beboerne mødte op, så det var flot, da ikke alle er flyttet ind endnu, siger Peter Thestrup Vaade, der vægter det sociale højt.

Ellers nævner han de sociale viceværter, som får Ungeboligerne til at adskille sig fra andre kollegier i byen. De sociale viceværter hjælper til med praktiske opgaver og med at løse andre problemer, som måtte opstå, når unge med meget forskellige baggrunde bor tæt sammen.

To af de nye beboere har i øvrigt udenlandsk baggrund. Det tiltaler Peter Thestrup Vaade.

- Den ene er fra Spanien, den anden er fra Argentina. Det er perfekt, så får jeg trænet mit spanske, selvom det mest er bandeord, jeg har lært indtil nu, griner han.

Ungeboligerne ligger i det tidligere amtssygehus tæt på centrum. Foto: Flemming Krogh


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus

Smattede blade og standset godstog giver problemer

Annonce