Annonce
Blog

De unge mælkebøtter

For når man er ung, lever man i langt højere grad i nuet, end de ældre generationer. For de unge er koncerten på lørdag, skolefesten i næste uge eller bare den hyggeaften, vi skal have på tirsdag, det vigtigste.

Forleden tog min hustru den optimistiske mine på og gik til angreb på de mælkebøtter, der har ’tilladt’ sig at slå rod i vores græsplæne. Et dybt stik i jorden og lidt masen frem og tilbage med mælkebøttejernet. Den ene plante efter den anden blev hevet op. Jeg kan godt følge hendes trang til en ’pletfri’ græsplæne, men hvorfor er det egentlig, at vi har så travlt med at bekæmpe det, der ikke lige passer ind?

I de seneste måneder har vi alle været ramt af Corona-restriktioner. Vi har lært, at vi skal have god håndhygiejne og holde afstand. Det har unge som gamle overholdt, og tak for det. Nu er vi så nået dertil, hvor jerngrebet løsnes, og normal kan anes i det fjerne. Naturligt nok får det os alle til at drømme om, hvordan vi kan få vores egen hverdag tilbage, og hvad vi ønsker, at politikerne skal åbne først. Og så skal jeg da lige love for, at der er mange, der finder deres ’mælkebøttejern’ frem for at bekæmpe ønsker, der ikke lige passer ind i egen have.

Særligt de unge har måtte stå for skud. De er forkælede, de vil bare drikke sig i hegnet, de er uansvarlige og kan ikke holde afstand, og de er egoistiske. Historierne har været mange. Både på sociale medier slået op af ’almindelige’ danskere (typisk i en aldersgruppe, der ikke længere betegnes ung) og i medierne.

Jeg har selv to unge i mit hus. Og jeg kan bestemt ikke genkende billedet af uansvarlige og egoistiske unge. Her taler jeg ikke kun om mine egne, men om alle deres venner og skolekammerater. Deres hverdag er lige så meget vendt op og ned, som alle andres, men af hensyn til de risikogrupperne, har de stået det igennem.

Det har ikke været let. For når man er ung, lever man i langt højere grad i nuet, end de ældre generationer. For de unge er koncerten på lørdag, skolefesten i næste uge eller bare den hyggeaften vi skal have på tirsdag det vigtigste. Alt andet er ligegyldigt. Som den norske sundhedsminister udtalte, så findes næste sommer ikke, når du er ung. ’Næste sommer er for midaldrende mænd, der køber hakket oksekød og toiletpapir på tilbud’.

Annonce

De store elever er kommet tilbage til folkeskolen. Det gør mig glad, og deres ønske om at vende tilbage er hverken egoistiske eller uansvarligt. For det er da kæmpestort, når man afslutter 9. klasse og nu skal videre til en mere voksen verden. Det er nu, de slutter – det kan ikke udskydes eller fejres på et senere tidspunkt.

Efterskoleeleverne er kommet tilbage til efterskolerne for at sige ordentligt farvel til hinanden. Det gør mig glad, og deres ønske om at vende tilbage er hverken egoistisk eller uansvarligt. For det er da trist ikke at kunne tage ordentligt afsked med de mennesker, der har betydet ’alt’ i ens liv det seneste år. Livet på efterskolen slutter nu, så man kan ikke sige farvel om 2-3-4 måneder.

Og så var der studenterne, der også gerne ville afslutte. Som også drømte om at få lov til at køre studenterkørsel, så de kan sætte punktum sammen med de skolekammerater, der har været livets omdrejningspunkt de sidste 3 år.

Det ønske var en mælkebøtte i manges have. De unges drøm blev udskammet og de blev kaldt egoistiske og uansvarlige og det, der var værre. Det gør mig trist. Især fordi en undersøgelse viser, at de unge faktisk på mange områder har udvist et større samfundssind end de ældre. De 18-29 årige har i højere grad end de 50-69 årige ikke set venner i hverken støre eller mindre grupper, og de har i højere grad aflyst og udsat familiesammenkomster. Og så er de den gruppe, der har været bedst af alle til at holde fysisk afstand. Undersøgelsen viser også, at de unge er den gruppe, der er mest bekymrede for at smitte andre. Det er der næppe meget egoisme over. Det kræver såmænd ingen undersøgelse at finde ud af det, man kan bare tage i nærmeste butik og konstatere det. Men statistikken viser det altså også.

Heldigvis har studenternes ønske slået rod. Alt tyder på, at de nu får lov at køre studenterkørsel – og at alle andre unge, der afslutter en ungdomsuddannelse også må fejre sig selv i hinandens selskab. Det gør mig glad. For deres ønske er hverken egoistisk eller uansvarligt. De afslutter nu – det kan ikke udskydes til efter sommerferien.

Så kære unge. Tak for jeres indsats i corona-krisen. Tillykke med det, I nu engang afslutter. I giver muligvis udtryk for holdninger og ønsker, som er mælkebøtter i ’de gamles’ haver. Men mælkebøtter er heldigvis ikke sådan at slippe af med. Deres gule blomster er i øvrigt rigtig fine, og det er en fryd at trække vejret dybt ind og puste dens fnok af sted, så de kan flyve ud og danne nye blomster i de lidt for pæne haver.

René Skau Björnsson, Direktør, formand Børnesagens Fællesråd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Pendlerne om letbanen: Langt bedre end sit rygte, men informationsniveauet kunne være bedre

Annonce