Annonce
Debat

De unges sager er valgets vigtigste

Jeg hører ikke til dem, der frygter fremtiden – frygter, at verden er ved at brænde sammen i krige, uenigheder og klimaudfordringer. For nok kan der være grund til bekymring, når man dykker ned i nyhedsstrømmen. Men rent faktisk er der grund til at være optimistisk på Danmarks og den vestlige verdens vegne. Det gælder også politikerne, som nu melder sig ind i valgkampen. De har nemlig alletiders chance for at mobilisere de unge vælgere på ny - hvis de lytter og tager dem alvorligt.

Min optimisme skyldes især de mange unge, som er politisk aktive, som debatterer tidens vigtige og kontroversielle emner lystigt og sågar demonstrerer eller strejker for en grønnere klimapolitik. De lader virkelig høre fra sig for tiden og vi andre bør virkelig lytte efter og tage dem alvorligt. Deres sager er efter min mening valgets vigtigste, for det er de sager, der vil præge og forme fremtidens Danmark. Det er de sager, de unge kæmper for, som enhver politiker og arbejdsgiver må tage alvorligt, for selv at blive taget alvorligt.

Mens vi andre kan have vanskeligt ved at lave om på vores livsstil, vores forbrugsvaner og mentalitet, så er de unge godt i gang med at lave om på deres liv og blive forbilleder for os andre. De spiser færre CO2-syndige fødevarer, de genbruger tøj og brugsgenstande og udfører frivilligt arbejde for NGO´erne i stor stil. Selvom de også i visse tilfælde ubevidst hopper med på de ”grønne” modeluner, så viser deres mange initiativer til en ændret livsstil, demonstrationerne og strejkerne, at de unge er i oprør og at oprøret stikker dybere end blot mode og politisk korrekthed. De står sammen og de vil have noget at skulle have sagt.

De er tit blevet skudt i skoene, at de er initiativløse, forkælede og ugidelige slaver af deres skærme. Men det er langt fra retfærdigt eller sandt. Rigtig mange unge er oplyste og velorienterede og de vil skabe en bedre verden – de vil ikke vente på, at politikerne skaber forandringerne. De er vant til at tænke selvstændigt, kræve deres ret og få opmærksomhed. Og de forener sig i kampen for et grønnere klima, bedre uddannelser og bedre jobmuligheder.

Desværre kommer ikke alle unge lige meget til orde i disse år. Som samfund er det derfor afgørende vigtigt, at give de unge, der sjældent kommer til orde, en stemme. Politikere og erhvervsledere bør derfor have langt mere fokus på de unge, som ikke er gearet til en akademisk uddannelse og et kontorjob. Dem, der ikke bare råber højest. Selvom en ny undersøgelse viser, at flere vil være kokke, murere, landmænd og pædagoger, så er stigningen næsten usynlig. Og man er fortsat langt fra målet om at 25% af en årgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse i 2020.

Det er ikke lykkes at favne og inspirere nok unge til at blive fantastiske fagfolk i fremtiden – det er ikke lykkedes at gøre erhvervsuddannelserne attraktive nok og derfor søger for få unge mennesker ind på en erhvervsuddannelse. Det er skidt for den enkelte, som typisk havner i et omflakkende og usikkert arbejdsliv og det er skidt for det danske samfund, som kommer til at mangle fagfolk så det basker i fremtiden. Vi risikerer, at tabe nogle unge på ”gulvet” og grave kløften mellem danskerne dybere.

Der er mange sager at kæmpe for og mange af dem er vigtige. Men hvis ikke vi kæmper mere for de unges sager, så saver vi den gren over, vi skal sidde på i fremtiden. De unge har viljen og evnen til at skabe et bedre samfund og derfor er deres sager er de vigtigste.

Kaj Bigum Hilfing
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce