Annonce
Debat

Debat: Banker spænder ben for foreninger

Debat: I et indlæg her i avisen opfordrede erhvervsminister Simon Kollerup og direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark for nylig til at finde mere frihed til foreningsdanmark.

Jeg kan ikke være mere enig. Den nidkærhed, pengeinstitutter udviser, når det gælder kontrol med foreningslivet i Danmark, svarer til, at man bad politiet tjekke stelnumre på alle cykler, der færdes i trafikken. Resultatet ville være forsvindende lille.

Gad vide, hvem det er, der formoder, at de problemer med hvidvask, der de senere år er afsløret i pengeinstitutter, i nævneværdig grad vedrører foreningslivet i Danmark? Er der overhovedet påvist eksempler på, at foreningslivet hvidvasker penge?

Annonce


Er der overhovedet påvist eksempler på, at foreningslivet hvidvasker penge? Historisk set er den største risiko for forbrydelser i foreningerne, at kassereren løber med kassen.

Fra debatindlægget


Jeg har selv mange års erfaring som formand/kasserer i foreninger. Min oplevelse er, at det regimente, der nu udøves, nærmer sig forholdene i en totalitær stat, hvor foreninger påduttes krav uden fornuftig grund. Selv om det ifølge Finanstilsynets vejledning ikke behøver være så svært, vælger pengeinstitutterne i praksis at overføre den forsigtighed, der bør udvises ved mistænkelige pengestrømme til ukendte personer, til sagesløse foreninger, der ofte har været bankens faste kunder i årtier.

Foreninger, jeg selv er aktiv i, har skullet fremsende legitimation for medlemmer af bestyrelsen i form af fotokopi af sygesikringsbevis, pas og kørekort, kopi af generalforsamlingsreferater og vedtægter. Der kræves mailadresser for alle medlemmer - til trods for, at det ikke er lovkrav at besidde en sådan. For en forening forlangte man CVR-nummer, hvilket vakte stor undren i Skat. Vi er også mødt med krav om at ændre foreningens vedtægter - bestemt ikke noget, et pengeinstitut skal blande sig i. I øvrigt kræver loven slet ikke, at en forening har vedtægter.

Efter min opfattelse er krav om billedlegitimation for bestyrelsesmedlemmer værdiløst uden personligt fremmøde. Lige så grundløst er det at forlange CVR-nummer af en forening, der ikke skal modtage penge fra det offentlige.

Det værste er dog næsten, at pengeinstitutterne ikke argumenterer for kravene. Alle spørgsmål fejes af bordet med den automatiske remse ”lov om hvidvask”. Anmoder man om paragraffer, man kan holde sig til, får man ikke noget svar.

Hvis det i fremtiden skal være muligt at finde medlemmer til foreningers bestyrelser, må jeg opfordre til, at man finder en mere fornuftig måde at kontrollere foreningerne på. Ellers må man frygte, at Danmarks rige foreningsliv vil dø.

Historisk set er den største risiko for forbrydelser i foreningerne, at kassereren løber med kassen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets By

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce