Annonce
Aarhus

Skulptur af testikler vækker vrede, halvandet år efter at den kom op

Lederen af Godsbanen, Flemming Dybbøl, ved den omstridte skulptur "Balls Tell it All" i gården ved Godsbanen. Foto: Axel Schütt
Nosserne "Balls Tell it All" blev for meget for brugerne på Godsbanen, og ulmende utilfredshed kom op til overfladen, da kunsthistoriker skrev kritisk indlæg.
Annonce

AARHUS: En skulptur på Godsbanen i Aarhus har vakt voldsom debat med tilbagevirkende kraft. "Balls Tell it All" viser et par mandlige nosser, testikler. Den blev sat op allerede i april 2019, men først nu kommer debatten op til overfladen, og den er blevet landsdækkende.

Den århusianske kunsthistoriker Trine Rytter Andersen har med et debatindlæg åbnet for diskussionen.

Men hvorfor først nu?

- Da lederen af Godsbanen, Flemming Dybbøl, præsenterede skulpturen for Godsbanens brugere, var stemningen lunken. Ingen var blevet spurgt på forhånd. Og nu, efter at jeg har set længe på den, kunne jeg ikke holde det ud længere, forklarer Trine Rytter.

Annonce

Lang pause fra jobbet

Hendes vrede blev for alvor udfoldet efter en længere pause fra jobbet på kontoret på Godsbanen.

- Jeg blev i begyndelsen af marts ramt af covid-19 på en bustur med Flixbus. Chaufføren havde kørt med skiturister og var syg. Under et halvanden times stop på motorvejen på grund af et færdselsuheld blev der skruet op for bussens aircondition, og jeg fik så meget smitte, at jeg havde det dårligt i otte uger og var derhjemme. Da jeg vendte tilbage til Godsbanen, havde jeg særlig brug for frisk luft, så jeg gik ofte udenfor - og mødte skulpturen dag efter dag. Til sidst måtte jeg have det ud og skrev mit debatindlæg, forklarer Trine Rytter.

Så var Fanden løs.

Indlæg efter indlæg dukkede op på Facebook, mange af dem meget personlige i forhold til Trine Rytter og Flemming Dybbøl.

Annonce

Sådan kom den

Men hvordan kom skulpturen til Godsbanen?

Det forklarer kunstneren, den 53-årige Henrik Busk Andersen fra Aabybro, der har Galleri Bo i Skagen. Han har i 20 år levet af at lave kunst, maleri og skulptur.


Jeg kan godt lide folk, der har rygrad, tør tage en beslutning og stå ved den.

Henrik Busk Andersen, kunstner


- I virkeligheden illustrerer bronzeskulpturen rygrad. Jeg kan godt lide folk, der har rygrad, tør tage en beslutning og stå ved den. Derfor tilbød jeg først "Balls Tell it All" gratis til Inger Støjberg. Hun sagde nej. Så tilbød jeg Samsø skulpturen, fordi jeg syntes, det var så sejt, at Marcel Meijer med (dengang) hollandsk statsborgerskab var borgmester i en dansk kommune. Det blev også et nej. Men så kontaktede Flemming Dybbøl mig. Han havde hørt om sagen i radioen og sagde, at han gerne ville udstille skulpturen. Jeg tilbød ham at få den gratis, siger Henrik Busk Andersen.

Annonce

Miniudgaver

Han har også lavet mindre udgaver, ganske små, og dem leverede han ti af til Godsbanen sammen med skulpturen.

Flemming Dybbøls plan var at bruge dem til en årlig pris til en kunstner, der virkelig havde vist rygrad. Det fortalte han også om, dengang projektet blev præsenteret.

Den sag har fået en ende, og det kan læses i en anden artikel.

Sagen kort

Kulturcentret Godsbanen i Aarhus fik i april 2019 en ny skulptur, "Balls Tell it All". Den er lavet af kunstneren Henrik Busk Andersen fra Aabybro, der har foræret den væk.

Blandt brugerne på Godsbanen var der utilfredshed med skulpturen og med, at ingen var blevet taget med på råd. Skulpturen var sat op af Godsbanens leder Flemming Dybbøl.

Kunsthistoriker Trine Rytter Andersen udtrykte for nylig sin utilfredshed med skulpturen på Facebook. Det kom der en voldsom diskussion ud af.

Her kan du læse om sagens mange aspekter og følger af debatindlægget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Aarhus

Fællesråd vil beholde pukkelbump: - De er nødvendige, hvis hastigheden skal ned

Annonce