Annonce
Debat

Debat: Budgettet for ældreområdet bør holde mere end ét kvartal

"Det, der skal til for at sikre god og værdig pleje af vore ældre, er blandt andet budgetter, der holder mere end to-tre måneder. Det kræver troværdighed omkring økonomien på ældreområdet", skriver debattøren. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Kære Skanderborg Byråd, de seneste tre år er budgettet for ældreområdet skredet allerede i 1. kvartal, allerede to-tre måneder inde i det nye år, og har dermed hvert år udløst besparelser og en tur efter grønthøstermetoden, som Seniorrådet i Skanderborg Kommune mener er en meget ukvalificeret måde at anvende.

Det, der ryster os mest, er, at det sker samtidig med, at der er taget hul på budgetåret.

Sidste år blev der som optakt til budgetforhandlingerne påstået, at Skanderborg Kommune er dyrere end nabokommunerne - en påstand, som Seniorrådet mener var helt forkert.

Hvad betyder det for ældresektoren? Hvad betyder det for de ældre, som har brug for hjælp i deres sidste leveår? Hvad betyder det for personalet, som skal hjælpe de ældre, når økonomien løber af sporet allerede fra budgetårets begyndelse, og kvalitetsstandarderne bliver skrabet helt ind til, hvor det gør meget ondt på de ældre?

Corona-tiden og sommerens massive omtale af ældreområdet har sat fokus på problemerne og har udløst en bred vifte af meninger om, hvad der er galt, og hvad der skal til blandt andet for at sikre en god arbejdskultur i ældresektoren. Seniorrådet i Skanderborg Kommune anerkender, at personale og ledelse har kæmpet bravt for at klare den helt særlige situation i denne sommer.

Det, der skal til for at sikre god og værdig pleje af vore ældre, er blandt andet budgetter, der holder mere end to-tre måneder. Det kræver troværdighed omkring økonomien på ældreområdet. Seniorrådet forventer, at der er fokus på, at vi i Skanderborg Kommune tiltrækker, uddanner og fastholder personale til at løse opgaverne.

Præcis det samme anbefalede Seniorrådet allerede op til budgetforhandlingerne i 2018. Hvorfor? Fordi kommunens personaleredegørelse året før kunne fortælle, at kun 16 procent af personalet var fuldtidsansat.

Ældreområdet lå højest både med langtids- og korttidssygefravær. Der er nu sat en indsats i gang, som kunne se ud til at hjælpe på sygefraværet.

Ældreområdet i Skanderborg Kommune repræsenterede i personaleredegørelsen samtidig det laveste antal ansøgere sammenlignet med de øvrige personalegrupper i kommunen. Danmarks Evalueringsinstitut har for nylig offentliggjort, at de seneste års bestræbelser for at sikre flere sosuer er gået den stik modsatte vej. Optaget er faldet med 41 procent sammenlignet med 2015.


De gamle, som har brug for hjælp de sidste to-tre år i deres levetid, er dem, der byggede vor kommune op gennem 1940'erne, 1950'erne, 1960'erne og 1970'erne.

Kristian Skovhus


Disse få kendsgerninger bør fortælle enhver såvel politiker som leder, at der skal ses på vilkårene for ældreområdet. Nogle ynder at sige, at det ikke handler om penge alene. Andre, at det er kulturen, ledelsen og arbejdsmiljøet, det er galt med.

Seniorrådet har sagt og gentaget, at vi skal hele vejen rundt om problemerne. Der skal arbejdes målrettet på at tiltrække, uddanne og fastholde personalet i ældresektoren. Der er tale om tre helt forskellige elementer, som kræver forskellige indsatser. Lønninger spiller også ind her.

I den sammenhæng kommer budgetter, der kun holder to-tre måneder, selvsagt til at modarbejde arbejdsmiljøet. Når de ansatte igen og igen, år efter år, modtager signaler om, at de lige skal gøre det hele lidt hurtigere og lidt mindre, er der tydeligvis nogle, der ikke vælger arbejdet med ældre til eller alt for tidligt vælger det fra. Det er den virkelighed, personaleredegørelsen fortæller.

Hvad skal der så til? Som et allerførste skridt skal Skanderborg Byråd vedtage budgetter, som holder og er dækkende for opgaven i mindst et år ad gangen. Og så skal byrådspolitikerne tale hele faget op og ikke gå rundt og sende signaler om, at der er noget andet, man hellere vil bruge penge på.

Seniorrådet er naturligvis enig i, at pengene skal bruges afbalanceret på alle kerneområder i kommunen. Seniorrådets medlemmer er både forældre, bedsteforældre og oldeforældre og har selvsagt stor veneration for hele børneområdet også. Det behøver man ikke minde os om.

De gamle, som har brug for hjælp de sidste to-tre år i deres levetid, er dem, der byggede vor kommune op gennem 1940'erne, 1950'erne, 1960'erne og 1970'erne under helt andre vilkår end dem, vi kender i dag. De fortjener en værdig sidste levetid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Aarhus

15-årig pige på uhyggelig bustur: Aggressiv mand befølte hende på inderlåret

Annonce