Annonce
Debat

Debat: Cykelpolitik handler om meget mere end cykler

Klaus Bondam, Cyklistforbundet

Debat: Kære kandidat. Tillykke med din opstilling til kommunalvalget 16. november. Du ved det sikkert. Men det er så vigtigt, at det ikke kan siges for sjældent: Som kommunalpolitiker får du et stort ansvar for børnene i din kommune. Du får et stort ansvar for at hjælpe børn til et sundere og mere aktivt liv end, hvad mange danske børn har i dag.

Børn lever et meget stillesiddende liv i dag. Faktisk så stille, at danske børn ifølge WHO har europæisk bundrekord i fysisk aktivitet, og kun 26 procent af de 11-15-årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktiv mindst 60 minutter dagligt. At bevægelse i hverdagen gør en kæmpe forskel for vores sundhed og trivsel hos både børn og voksne er for længst dokumenteret.

Samtidig er situationen, at børn og unge cykler meget mindre, end da du var barn og ung. Set i forhold til antal cyklede kilometer pr. dag er cykling hos de 10-17-årige faldet med hele 24,5 procent i perioden 2009-2019, mens antallet af cykelture pr. dag i samme periode er faldet med 31,9 procent.

Annonce

Det står altså galt til. Heldigvis er det ikke en gordisk knude, som er umulig at løse. Måske har du allerede hørt, at Sundhedsstyrelsen peger på cykling som en god måde til at få mere bevægelse ind i børns hverdag. Hvis du beslutter dig for at bakke op om børns cykling, så er du med andre ord godt på vej til at ændre situationen og til at hjælpe børn i din kommune til mere sundhed og mere trivsel.


Betragt cyklen og bilen som ligeværdige transport-former og gør det attraktivt at tage cyklen frem for bilen i så mange af hverdagens transport-situationer som muligt.

Fra debatindlægget


For cykling er med til at styrke børns motorik. Den daglige cykeltur til skole gør desuden, at børnene lige får den bevægelse, som hjælper dem med at holde koncentrationen, så de lærer mere i klassen. Faktisk er det sådan, at børn, som cykler i skole, har en fire timer bedre koncentrationsevne end børn, der bliver kørt i skole.

Jeg vil derfor opfordre dig til at arbejde for, at cyklen kan blive børns faste, trygge og sikre transportmiddel i hverdagen. Det er godt for børn her og nu, og det kommer også til at gøre en forskel for børns videre liv. Gode vaner skal indlæres tidligt. Jo tidligere i livet, at man tilegner sig gode og sunde vaner, jo større livslang betydning vil det have.

Jeg vil også anbefale, at du tænker bredt. Du skal selvfølgelig arbejde for flere og bedre cykelstier og mere og bedre cykelparkering. Men du skal også huske at tænke cyklen ind som reel og attraktiv transportmulighed ved udvikling af nye byområder, så mor og far ikke skal køre poderne til hverdagens aktiviteter.

Du skal med andre ord betragte cyklen og bilen som ligeværdige transportformer og gøre det attraktivt at tage cyklen frem for bilen i så mange af hverdagens transportsituationer som muligt. Vi fra Cyklistforbundet ønsker dig et godt valg.

Cyklistforbundet har sammen med Jyske Bank og Novo Nordisk Danmark stiftet Alle Børn Cykler Alliancen. Alliancen er åben for organisationer, kommuner, regioner, virksomheder og skoler, der ønsker at styrke børnecykelkulturen i Danmark.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Annonce