Annonce
Debat

Debat: Damer, piger, gutter og drenge - pseudoarbejde i den gode sags tjeneste

”Undgå at samle/anråbe de studerende med kønnede betegnelser, såsom: damer/piger eller gutter/drenge.“ Citatet, som stammer fra en mail til underviserne på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet (KU), er det seneste indslag i en række opsigtsvækkende udmeldinger fra ledelsen og administrationen på landets ældste universitet. Sidste år vakte en besynderlig dresscode i forbindelse med en udklædningsfest opsigt: Mexicanske sombreroer var ikke velsete.

Også denne gang er reaktionerne forudsigelige. DF’eren Søren Espersen blev så rasende, at han – iført komisk virkende kvindetøj – spurgte, ”hvad fanden er det, der foregår?” Andre – tilsyneladende de ansatte på det pågældende institut på KU – hilser udmeldingen velkommen: Det er betryggende og rettidig omhu at anvise en retning i en køns- og identitetsforvirret tid. Det ville næppe falde mig selv ind at henvende mig til mine gymnasieelever med betegnelsen “gutter”. Så skulle det da være ironisk ment. Jeg har faktisk slet ikke behov for at vide, hvilke betegnelser ledere og mellemledere vil fraråde mig at bruge. Jeg kan godt selv finde ud af at undgå at krænke andre. Det kan de fleste. Og de, der ikke kan, vil alligevel ikke have glæde af administrative manualer, som ret beset er pseudoarbejde. Det er i virkeligheden det mest kritisable i denne sag: At voksne mennesker bruger deres arbejdstid på unødvendige initiativer – også når det sker i en god sags tjeneste. Hvad bliver det næste? At forbyde ironi?

Annonce
Mikael Busch
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce