Annonce
Debat

Debat: Danmark skal ind i kampen om sydeuropæisk arbejdskraft

Annonce

Arbejdsmarked: Mangfoldigheden er stor på danske arbejdspladser. Godt for det. For vi har – groft sagt – brug for al den kvalificerede arbejdskraft, vi kan få. Både fra Danmark, de øvrige EU-lande og fra resten af verden.

Uden arbejdskraft fra andre EU-lande ville dansk økonomi have klaret sig markant dårligere end tilfældet er. Medarbejdere fra andre EU-lande bidrog sidste år med 70 milliarder kroner til dansk økonomi, viser tal fra Finansministeriet.

I dag er der cirka 215.000 ansatte på virksomheder og i det offentlige fra europæiske lande syd for grænsen. Hver fjerde er polak, og 14 procent er fra Rumænien. Til gengæld er der langt mellem sydeuropæere. Ansatte fra Frankrig, Grækenland, Italien, Spanien og Portugal udgør til sammen kun 13 procent af de udenlandske ansatte.

Det er ærgerligt. For Danmark mangler arbejdskraft og vil også gøre det i årene fremover. I den første halvdel af 2019 måtte ledere opgive at få besat hvert 10. job, der blev slået op. Det svarer til, at godt 31.000 job står ubesatte rundt i landet.

Samtidig går mennesker med gode uddannelser og relevant erfaring ledige andre steder i Europa. Især i Sydeuropa. I et land som Spanien er arbejdsløsheden eksempelvis mere end tre gange så høj som herhjemme. Hvis vi bliver bedre til at markedsføre Danmark i Sydeuropa, vil flere dér få øjnene op for de ledige danske job.

Hos Lederne så vi gerne, at staten oprettede jobcentre i sydeuropæiske lande. Samtidig skal vi sørge for at få flere af de job, der slås op på det statslige Jobnet.dk, ud på den fælles europæiske jobportal EURES.

Kun 9 procent af jobopslagene på Jobnet.dk bliver i dag slået op på EURES, så borgere fra andre EU-lande kan søge dem. Dermed ligger Danmark næstsidst i EU, når det handler at videreformidle nationale jobopslag på EURES.

Aktuelt er der kun godt 2.000 danske jobopslag på EURES-portalen. Til sammenligning ligger der henholdsvis 17 og 25 gange så mange ledige norske og svenske job. Det er ikke godt nok, at vi halter så langt efter lande, vi konkurrerer med om udenlandske medarbejdere.

Derfor er der brug for at øge kendskabet til EURES, både blandt jobsøgende og blandt virksomheder. Og der er brug for et serviceeftersyn af portalen, så den bliver lettere at bruge for både virksomheder og jobsøgende.

Hvis vi skal undgå, at stillinger står ubesatte i fremtiden, er vi i Danmark nødt til at komme ind i kampen om den europæiske arbejdskraft.

Befolkningen i EU bliver ældre og ældre, og konkurrencen om de færre og færre i den erhvervsaktive alder vil kun tage til de kommende år. Derfor kan det kun gå for langsom med at markedsføre danske arbejdspladser i Europa.

Niklas Praefke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Statsminister, hvad er meningen?

Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Aarhus For abonnenter

Efter ny uro på Aarhus Ø: Antallet af private vagter fordobles

Annonce