Annonce
Debat

Debat: Danmark taber, når få taler tysk

Ulla Tørnæs. Pressefoto

Debat: Meget tyder på, at vi i den kollektive bevidsthed er ved at glemme vores historie. Mens vores bedsteforældres generation var bedre til tysk end til engelsk – se bare karakteren Amanda i den folkekære tv-serie Badehotellet, der taler et smukt, formfuldendt tysk – så er tyskkundskaberne i de yngre generationer på alvorligt tilbagetog.

Andelen af elever i det almene gymnasium med tysk på højniveau er næsten halveret fra 11 pct. i 2005 til under 6 pct. i 2020.

Diagnosen er ikke svær at stille: Vi mangler ganske enkelt en samfundsmæssig anerkendelse af behovet for tyskkompetencer i Danmark. Problemet er faktisk så alvorligt, at SMV Danmark i disse dage råber vagt i gevær, fordi små og mellemstore virksomheder – rygraden i dansk økonomi - har et akut behov for tysktalende i handlen med Tyskland.

Annonce

Deres analyse peger på en række strukturelle forhold, der underbygger behovet for at styrke det tyske sprog i Danmark. Tysk er det mest talte sprog i EU, og i mange østeuropæiske lande bruges og undervises der i tysk. Samtidig eksporterer Danmarks små og mellemstore virksomheder typisk til de nære eksportmarkeder i vores nabolande, og det tyske marked er derfor særligt vigtigt for dem.

Det betyder meget, at man kan møde tyskerne på deres modersmål. Derfor kan faldet i tysktalende være en af grundene til, at Danmark taber terræn på det tyske marked i disse år.

Ellen Trane Nørby. Pressefoto

Det kan lyde en smule langhåret at tale om et kulturelt dannelsestab, selvom det er lige præcis, hvad manglende tyskkundskaber også er. Løsningen er selvfølgelig uddannelse. Sproget skal styrkes i HELE fødekæden fra grundskole til videregående uddannelser. Man kunne jo trække på erfaringer og materiale fra Tønder og Sønderborg kommuner, hvor der er tyskundervisning fra 0. klasse samt Aabenraa Kommune, hvor der er tysk fra 3. klasse.

En stærkere tyskundervisning i grundskolen vil anspore til, at man vælger det på højniveau i gymnasiet - og senere måske som linjefag på lærerseminariet eller som studie på universitetet. Her skal vi finde måder at belønne de studerende for at tage på udvekslingsophold i Tyskland.

Brexit er en realitet, og det vil kun gøre Tyskland endnu vigtigere som marked såvel som politisk samarbejdspartner. Inden vi ser os om, står Femern-forbindelsen færdig. Det vil knytte os endnu tættere, når Rødby i transporttid vil ligge nogenlunde midt imellem Hamborg og København. Det er udviklinger, der skal imødegås af en ny tysklandsstrategi. Et nøgleelement bør være en markant styrkelse af det sproglige bånd til Tyskland. Det tager tid, så lad os komme i gang!

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Indland

4000 tilskuere ved fodboldkamp opfordres til coronatest

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce