Annonce
Debat

Debat: De færreste vil have en folketingspolitikers timeløn

Annonce

Folketingsmedlemmer skal kritiseres. Især når de er uenige med dig og mig. Og når de er enige med dig og mig og derfor uenige med nogle andre.

Sådan er demokratiet, og jeg – blandt mange andre – deltager gladelig i den form for kritik.

Men at misunde vores folkevalgte deres pension og, for den sags skyld, deres løn. Det bør vi holde os for gode til. Ja, folketingsmedlemmer har en meget bedre pension end en faglært murer. Men meget dårligere end en typisk direktør. Ja, de har en løn lidt bedre end en faglært smed, men meget dårligere end en typisk underdirektør.

Og ærligt talt. De fortjener hver eneste øre. Også dem, jeg er dybt uenige med. Jeg har arbejdet for flere ministerier. Jeg har som journalist skrevet om og snakket med politikere i mere end 30 år. Tro mig; deres timeløn vil de færreste danskere have. Og deres jobsikkerhed ville få enhver fagforening til at arrangere protestmarcher. Alle folketingsmedlemmer og kommunalpolitikere, jeg nogensinde har mødt, er dybt optaget af at forme Danmark i den retning, de er overbevist om, er godt for danskerne. Vi kan ikke alle være enige med dem alle. Men vi kan og bør respektere dem for, at de er villige til at engagere sig i det, de færreste af os gider gøre.

Og frem for at misunde dem en fornuftig pension og en rimelig løn, burde vi mindst tre-doble lønnen, så den kommer på niveau med en direktør i en mindre virksomhed. Vores politikere har direktør-ansvaret for Danmark. Og det gør de godt – også dem vi er uenige med. Og alligevel får statsministeren mindre end sin departementschef, borgmesteren mindre end sin kommunaldirektør, folketingsmedlemmerne mindre end underdirektører i mellemstore virksomheder, og kommunalpolitikere næsten ingenting for deres meget lange arbejdstimer. Og i modsætning til deres kollegaer i det meste af verden er de alle fuldstændigt ukorrupte.

Stop med at misunde vores valgte repræsentanter deres løn- og pensionsforhold. Lad os i stedet lette på hatten for en gruppe mennesker, der i praksis kun har fri fra midnat til de første journalister melder sig klokken fem om morgenen. Og når vi har lettet på hatten; lad os blive enige om at betale dem for deres engagement og deres arbejde på en måde, der modsvarer deres engagement og arbejdstid og så måske oven i købet få det gjort attraktivt også for ikke offentligt ansatte at blive vores valgte repræsentanter på Tinge og i Byråd.

Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Aarhus

Unge i Aarhus tager mundbind til sig: - Det føles ikke så usædvanligt mere

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce