Annonce
Debat

Debat: De Radikale mangler indsigt i arbejdsmarkedet

Arbejdsmarked: Den radikale beskæftigelsesordfører Samira Nawa kalder det hykleri, når 3F anbefaler at hente højtuddannede specialister i Storbritannien samtidig med, at vi advarer mod at åbne sluserne for lavt-uddannet arbejdskraft fra Fjernøsten, Brasilien eller Mexico ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse.

Der er på ingen måde tale om hykleri. Vores synspunkter baserer sig på viden og indsigt i arbejdsmarkedets kompleksitet. En viden og indsigt, vi bestemt gerne deler med Samira Nawi og De Radikale.

Samira Nawi og 3Fer enige om, at der er sund fornuft i at forsøge at hente højtuddannede specialister i Storbritannien, der i disse uger og måneder plages af diskussionen om Brexit. Så langt så godt.

Men jeg bliver kaldt for hykler, når jeg samtidig slår til lyd for, at den væsentligste opgave herhjemme i forhold til Brexit er at sikre de mange tusinde danske arbejdspladser, der er i farezonen for at ryge på gulvet, når grænserne til Storbritannien lukkes. Det er præcist disse overvejelser regeringen arbejder på lige nu, og vi har spillet ind med et forslag om at oprette en Brexit-fond, der kan sikre efteruddannelse og omskoling af de danske medarbejdere, der mister jobbet som følge af brexit.

Der er ingen modsætning og hykleri i at forsøge at hente højtuddannede specialister til Danmark samtidig med, at vi sikrer danske arbejdspladser mod konsekvenserne af brexit. Højtuddannede specialister er jo ikke i konkurrence med de folk, der mister jobbet i produktions-Danmark.

Der er til gengæld en kæmpe modsætning i at forsøge at tiltrække lavt-uddannet arbejdskraft fra hele verden til Danmark – som De Radikale gerne vil - samtidig med, at vi står over for måske at tabe tusindvis af produktionsarbejdspladser især i Jylland og på Fyn som følge af Brexit. Det vil være en hån mod vores egne produktionsfolk, og det kan det godt undre mig, at De Radikale som et socialt-liberalt parti er så forhippet på at åbne sluserne til udlandet for ufaglærte og faglærte uden hensyn til vores egne kernetropper.

Lad mig minde om, at vi har 100.000 registrerede ledige herhjemme, cirka 60.000 uregistrerede ledige, 10.000 elever uden praktikplads og et europæisk arbejdsmarked med mere end 10 millioner ledige lige ved hånden – og truslen fra Brexit hængende over hovedet. Lad os dog bruge disse muligheder først, inden vi går på strandhugst i Brasilien efter billige serviceassistenter, hotelmedarbejdere og lagerarbejdere.

Samira Nawi og jeg er enige i, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft herhjemme. Det skal efter min mening løses ved at opprioritere de erhvervsfaglige uddannelser, ved at arbejdsgiverne ansætter flere voksenlærlinge, og ved at arbejdsgiverne opretter langt flere relevante praktikpladser, end de gør i dag. Problemet løses ikke ved at nedsætte beløbsgrænsen fra 429.000 til 325.000 kroner om året inklusive pension og feriepenge. En uddannet elektriker eller smed får jo i dag i gennemsnit mere end 429.000 kroner om året, så her er beløbsgrænsen helt irrelevant.

En nedsættelse af beløbsgrænsen vil kun betyde et øget pres på de 3F’ere, der dagligt mærker stigende utryghed omkring løn- og ansættelsesvilkår som følge af udenlandske kollegaer, der ikke er helt skarpe på deres rettigheder i Danmark. Det er vi modstander af, og det vil jeg bestemt gerne forklare De Radikale, som tilsyneladende er kommet på afveje i diskussionen om udenlandsk arbejdskraft.

Annonce
Søren Heisel
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce