Annonce
Debat

Debat: De Radikale mangler indsigt i arbejdsmarkedet

Arbejdsmarked: Den radikale beskæftigelsesordfører Samira Nawa kalder det hykleri, når 3F anbefaler at hente højtuddannede specialister i Storbritannien samtidig med, at vi advarer mod at åbne sluserne for lavt-uddannet arbejdskraft fra Fjernøsten, Brasilien eller Mexico ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse.

Der er på ingen måde tale om hykleri. Vores synspunkter baserer sig på viden og indsigt i arbejdsmarkedets kompleksitet. En viden og indsigt, vi bestemt gerne deler med Samira Nawi og De Radikale.

Samira Nawi og 3Fer enige om, at der er sund fornuft i at forsøge at hente højtuddannede specialister i Storbritannien, der i disse uger og måneder plages af diskussionen om Brexit. Så langt så godt.

Men jeg bliver kaldt for hykler, når jeg samtidig slår til lyd for, at den væsentligste opgave herhjemme i forhold til Brexit er at sikre de mange tusinde danske arbejdspladser, der er i farezonen for at ryge på gulvet, når grænserne til Storbritannien lukkes. Det er præcist disse overvejelser regeringen arbejder på lige nu, og vi har spillet ind med et forslag om at oprette en Brexit-fond, der kan sikre efteruddannelse og omskoling af de danske medarbejdere, der mister jobbet som følge af brexit.

Der er ingen modsætning og hykleri i at forsøge at hente højtuddannede specialister til Danmark samtidig med, at vi sikrer danske arbejdspladser mod konsekvenserne af brexit. Højtuddannede specialister er jo ikke i konkurrence med de folk, der mister jobbet i produktions-Danmark.

Der er til gengæld en kæmpe modsætning i at forsøge at tiltrække lavt-uddannet arbejdskraft fra hele verden til Danmark – som De Radikale gerne vil - samtidig med, at vi står over for måske at tabe tusindvis af produktionsarbejdspladser især i Jylland og på Fyn som følge af Brexit. Det vil være en hån mod vores egne produktionsfolk, og det kan det godt undre mig, at De Radikale som et socialt-liberalt parti er så forhippet på at åbne sluserne til udlandet for ufaglærte og faglærte uden hensyn til vores egne kernetropper.

Lad mig minde om, at vi har 100.000 registrerede ledige herhjemme, cirka 60.000 uregistrerede ledige, 10.000 elever uden praktikplads og et europæisk arbejdsmarked med mere end 10 millioner ledige lige ved hånden – og truslen fra Brexit hængende over hovedet. Lad os dog bruge disse muligheder først, inden vi går på strandhugst i Brasilien efter billige serviceassistenter, hotelmedarbejdere og lagerarbejdere.

Samira Nawi og jeg er enige i, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft herhjemme. Det skal efter min mening løses ved at opprioritere de erhvervsfaglige uddannelser, ved at arbejdsgiverne ansætter flere voksenlærlinge, og ved at arbejdsgiverne opretter langt flere relevante praktikpladser, end de gør i dag. Problemet løses ikke ved at nedsætte beløbsgrænsen fra 429.000 til 325.000 kroner om året inklusive pension og feriepenge. En uddannet elektriker eller smed får jo i dag i gennemsnit mere end 429.000 kroner om året, så her er beløbsgrænsen helt irrelevant.

En nedsættelse af beløbsgrænsen vil kun betyde et øget pres på de 3F’ere, der dagligt mærker stigende utryghed omkring løn- og ansættelsesvilkår som følge af udenlandske kollegaer, der ikke er helt skarpe på deres rettigheder i Danmark. Det er vi modstander af, og det vil jeg bestemt gerne forklare De Radikale, som tilsyneladende er kommet på afveje i diskussionen om udenlandsk arbejdskraft.

Søren Heisel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Danmark

Uforsvarlig medicinhåndtering og manglende journalføring: Indsattes patientsikkerhed er truet i flere fængsler og arresthuse

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce