Annonce
Debat

Debat: Den danske arbejdsmarkedsmodel holder snart ikke til mere

Jette Gottlieb

Debat: Regeringen taler gang på gang om den danske arbejdsmarkedsmodel som det, der førte Danmark bedre gennem coronakrisen end alle andre lande. Modellen roses både i Folketingssalen og ikke mindst ved statsministerens præsentation af Danmark kan mere 1. Men virkeligheden er den, at siden århundredeskiftet har de - præcis som alle de seneste regeringer fortsat den undergravning af modellen, der meget snart betyder, at den danske model ikke findes mere.

For hvad er det centrale i modellen? Det er jo netop, at det hos os er meget nemt for arbejdsgivere at fyre medarbejderne. Lønmodtagerne har en fundamental tryghed i tilfælde af fyring gennem den solidariske arbejdsløshedssikring, som dagpengene udgør. Men efter 20 års udhuling og forringelser står lønmodtagerne tilbage med den konstante frygt for fyring, fordi sikringen er blevet for dårlig og for kortvarig til at man kan bevare sine levevilkår.

Det store nummer i regeringens udspil er, at de, der lever op til nogle specifikke krav, skal have 3 måneders højere dagpenge. Det kan jo lyde rigtig fint, og det er også givtigt for den gruppe på arbejdsmarkedet, som er ansat på sikre vilkår og med lang opsigelsesvarsel. Det gælder især funktionærer og dem med den mest faste tilknytning til arbejdsmarkedet. Alle de øvrige, timelønsansatte med korte opsigelsesvarsler, der kan blive fyret mange gange om året; freelanceansatte; projektansatte; tilkaldevikarer og deltidsansatte kan meget nemt komme i situationer, hvor de aldrig vil kunne få glæde af tillægget til dagpengene, fordi beregningsmåden betyder, at selv små afbrydelser i ansættelsen kan koste muligheden for at tjene op til det.

Annonce

Konsekvensen er, at regeringen helt systematisk skaber et A og B hold blandt dem, der er ramt af arbejdsløshed. Et A-hold, der nyder godt af sikkerheden i modellen og et B-hold, der bliver dem, der skal bære hele fleksibiliteten. Det er både enormt usolidarisk og direkte skadeligt for vores hidtidige forsikringsbaserede dagpengesystem.

Et andet aspekt af ”Danmark kan mere 1” er, at dimittendsatserne skal beskæres voldsomt. Det er i sig selv fuldstændigt uforståeligt at det skal være socialdemokratisk politik at føre et så direkte angreb på de nyuddannede.

De ansatte bliver mere bange for en fyreseddel og finder sig i mere.

Dertil kommer det mest indgribende, at regeringen forkorter dagpengeperioden til ét år, netop for den gruppe, der på grund af ”manglende erhvervserfaring” (som arbejdsgiverne siger) skal bruge lidt længere tid på at kæmpe sig ind på arbejdsmarkedet.

Imens forringes den almindelige dagpengesats fortsat. For langt de fleste lønmodtagere dækker den i dag 40-50% af deres hidtidige lønindkomst. Og det bliver mindre næste år. De ansatte bliver mere bange for en fyreseddel og finder sig i mere, og jo ringere hele dagpengesystemet bliver, jo mere betyder det, at store grupper er parate til at tage arbejde på hvilke som helst betingelse. Det kommer også til at undergrave alles arbejdsbetingelser lidt efter lidt. Ringe dagpengedækningen vil få de, der kan, til at tegne private lønforsikringer. Og de, der føler sig forholdsvis sikre i ansættelsen vil fristes til at melde a-kassen fra.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce