Annonce
Debat

Debat: Den store madtransformation - produktionsformen er en dødssejler

Debat: I forbindelse med de nyligt opstartede landbrugsforhandlinger er det kommet frem, at køer og svin udleder mere drivhusgas end hidtil antaget. 2. september i P1-Morgen blev fødevareminister Rasmus Prehn (RP) og professor i agraøkologi, Jørgen E. Olesen (JEO) interviewet derom i P1 Morgen.

Begge var rørende enige om, at mere forskning i teknologiske løsninger må være svaret, og RP kunne supplere med oplysningen, at forskning har vist, at fedt i kvægets foder reducerer metandannelsen. Hvorfor dette så ikke for længst er blevet implementeret i dyrenes foder, kan undre, når en Google-søgning afslører, at dette er en gammel nyhed, som beskrives i forskningsrapporten ”Kvæg og klima” fra Århus Universitet allerede i 2011.

Faktisk var indslaget rystende at lægge øre til i lyset af de mange alarmerende, internationale, videnskabelige rapporter som påpeger, at intensiv husdyrproduktion ikke er hverken klima-, miljø-, ernæringsmæsssigt eller (dyre-)etisk holdbart.

Annonce

Siden FN’s rapport ”Livestock’s Long Shadow” udkom i 2006 er der opnået stigende erkendelse af, at menneskers, dyrs og jordens sundhed er uløseligt forbundet. Klodens mere end 70 mia. husdyr sammenstuves primært i store fabriksanlæg, hvor de tildeles størstedelen af verdens antibiotika, og således udgør perfekte rugekasser for kommende epidemier forårsaget af muterende bakterier og vira.

Produktionen af kød og mælk er skyld i et eksorbitant ressourcetab, idet den lægger beslag på 83% af klodens dyrkbare arealer, men bidrager med blot 18% til det humane konsum og er hovedårsagen til afskovning, biodiversitetstab, drivhusgasudledning og havforurening.

Set i lyset af det rasende kapløb med tiden, vi er ude i for at undgå diverse miljøkatastrofer, er det ubegribeligt, at visse forskere og politikere hellere vil bruge kostbar tid og knappe, offentlige ressourcer på at manipulere med køers fysiologi, så de måske/måske ikke bøvser mindre metan om x antal år, fremfor at gribe fat om nældens rod: dyrebestandens størrelse.

Det er et bredt anerkendt synspunkt i Danmark, at lokalt producerede fødevarer er mest bæredygtige og dermed bedst. For at synspunktet skal give mening, skal dette naturligvis også gælde globalt. Derfor må Danmark også indstille sig på, at eksport af diverse animalske produkter ligesom husdyrproduktionen er en anakronisme. Da den gennemsnitlige verdensborger ifølge videnskaben skal reducere sit oksekødsforbrug med 75%, svinekød med 90% og æg med 50%, er der rig mulighed for, at langt de fleste nationer kan forsyne sig selv med animalske fødevarer fra små, økologiske landbrug.

Politikere må have modet til at træffe det ansvarlige valg

Menneskeheden har taget fejl mange gange i historien. For 70-80 år siden troede vi, at intensiv produktion af dyr var den helt rigtige vej at gå. Erfaringen har vist, at vi tog fejl, produktionsformen er en dødssejler. Ligesom ansvarlige politikere aldrig ville tillade et landbrug, som fremstillede euforiserende hamp og kokain i Danmark, selvom det garanteret ville skabe såvel vækst som arbejdspladser, så fravælges produktionen, fordi den er skadelig. Politikere må have modet til at træffe det ansvarlige valg: udfasning af intensiv dyreproduktion.

Den gode nyhed er, at fremtidens fødevarer allerede er her i form af frugt og grønt, plantebaserede kød- og mælkealternativer samt laboratoriefremstillet kød. Transformationen af det humane konsum kunne fint accelereres ved miljøafgifter på klimabelastende fødevarer, penge som kunne anvendes til lempelse af momsen på klimavenlige fødevarer og gøre laboratoriefremstillet kød hurtige tilgængeligt for menigmand.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce