Annonce
Debat

Debat: Dygtige ledere kan godt være over 60 år - også i Hjemmeværnet

Forsvar: Frivillige i Hjemmeværnet bidrager hvert år med rigtig mange timers arbejde. Timer og tid der gør at vi kan bo og leve i et trygt Danmark. De seneste måneder har jeg på mine ture rundt i landet haft lejlighed til at tale med en hel del hjemmeværnsfolk. Jeg er fuld af beundring for og taknemmelighed over den høje faglighed og det store engagement, som jeg har mødt. Og som udgør fundamentet for Hjemmeværnet. Men lige så fuld af respekt jeg er over det frivillige arbejde. Lige så forundret blev jeg over at høre, at vi har en lovgivning, der betyder, at vi siger farvel og tak til befalingsmænd i Hjemmeværnet, når de har rundet 60 år. Det mener jeg ganske enkelt er den forkerte vej at gå. Selvom man runder 60 år er man ikke for gammel til at være en dygtig leder. Heller ikke i Hjemmeværnet. Tværtimod. Man har erfaring, ro og overblik. Og mange er fortsat i rigtig god fysisk form. Derfor ønsker jeg at afskaffe den bestemmelse, der forhindrer dygtige frivillige folk i at fortsætte det gode arbejde. Det må være evnerne som leder og den mentale samt fysiske form, der er afgørende for, om man kan fortsætte eller ej. Det gælder i øvrigt uanset om man er 40, 60 eller 70 år.

Trygheden er i den grad udfordret i disse år med mange forskellige trusler. Derfor er der brug for alle gode kræfter i det danske Hjemmeværn, som skal løse mange forskelligartede opgaver, hvor der er der brug for et bredt spektrum af kompetencer. Og derfor kan vi simpelthen ikke tillade os at smide guld på gaden. Vi har både brug for flere unge, der vil være med til at passe på danskerne. Men vi har også brug for den erfaring og viden, som den mere gråhårede del af Hjemmeværnet repræsenterer. Afskaffelsen af alderskriteriet på de 60 år er et klart signal fra min side om, at alle er værdsat. Dertil kommer, at vi kan spare en del bureaukrati, der lå gemt i de kringlede dispensationsregler, som har været håndhævet gennem en årrække.

Jeg kan ikke sige det nok gange. Hjemmeværnet er og bliver en vigtig brik for at sikre et trygt Danmark. Tak til alle jer der bidrager, har bidraget eller ønsker at bidrage i fremtiden. Uanset alder.

Annonce
Trine Bramsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

Annonce