Annonce
Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling

Illustration: Gert Ejton

Bedre sent end aldrig. Det fristes man til at sige ved mødet med regeringens hvidbog, som bærer titlen ”Mod et bedre samfund med tech-giganter”. Endelig har politikerne formelt fået øjnene op for, at virksomheder som Facebook, Google, Amazon og Apple spiller en fuldkommen afgørende rolle i snart sagt alle aspekter af vores liv og samfund.

Man kunne have håbet, at dette var sket på et langt tidligere tidspunkt. Eksempelvis for fem år siden i kølvandet på Cambridge Analytica-skandalen, da en privat virksomhed fik adgang til millioner af Facebook-brugeres private data, som så blev brugt til at hjælpe Donald Trump til sejren ved præsidentvalget samme år.

I 2017 udsendte Kulturministeriet rapporten ”Globaliseringen af den danske mediebranche”, som kortlagde, hvordan danske medievirksomheder ikke længere selv har kapacitet til at definere de teknologiske, distributionsmæssige eller forretningsmæssige standarder, de benytter sig af, når de leverer dansk indhold til de danske mediebrugere.

Annonce

Samme rapport skildrede, hvordan de sociale medier massivt påvirker både den journalistiske produktion og distribution herhjemme - ikke mindst ved at fremtvinge mere sensationelle, følelsesladede og konfliktfyldte historier. For det er dem, der er klik i - og dermed de annoncekroner, som i støt stigende grad ryger til udlandet: Fra 574 mio. kroner i 2007 til 3,7 mia. kroner i 2016. Denne stærkt bekymrende rapport var imidlertid ikke nok til at få politikerne til at råbe vagt i gevær. Det var hele Trumps præsidentperiode heller ikke, selv om den kastede en vital debat om fake news af sig - og i øvrigt pressede mediernes sensationsiver til det fulde.

Men som sagt: Bedre sent end aldrig. Den nuværende regering fortjener således også en vis portion ros for endelig at have taget teten - det var jo trods alt en ganske anden regering, der havde magten frem til sommeren 2019. Når vi så rigtigt skal i gang med at diskutere tech-giganternes indflydelse - hvilket forhåbentlig følges op af ny lovgivning, som begrænser denne indflydelse - er det vigtigt, at vi forstår, hvad det præcis er, vi forsøger at opnå.

I sin korteste form kan målet udtrykkes således: Samfundsudviklingen bør styres af det humanistiske menneskesyn - ikke af teknologien. Udfordringen er, at vi som mennesker i hidtil uset grad lader os styre af vores fascination af alt det, der ikke var muligt tidligere, men som teknologien nu pludselig muliggør. Det gælder eksempelvis nye måder at kommunikere på, nye relationer til vores medmennesker, nye måder at arbejde på, nye adgange til informationer, nye former for medieforbrug og nye kunstneriske udtryksformer.

Men når teknologien styrer udviklingen, trænges humanismen i baggrunden. Frem for at udvikle teknologier, der skaber den størst mulige værdi for menneskeheden, agerer vi ex post facto via forskellige forsøg på at få allerede udviklede teknologier til bedre at tjene almenvellet. Til at blive mere humanistiske. Men det slår som hovedregel fejl. Derfor er vi nødt til - på individuelt, samfundsmæssigt og globalt plan - at vende prioriteringsrækkefølgen rundt, når det drejer sig om den teknologiske udvikling.


Frem for at udvikle teknologier, der skaber den størst mulige værdi for menneskeheden, agerer vi ex post facto via forskellige forsøg på at få allerede udviklede teknologier til bedre at tjene almenvellet. Til at blive mere humanistiske. Men det slår som hovedregel fejl.


I stedet for, at vi lader os styre af, hvad teknologien nu har muliggjort for os, bør vi i stedet proaktivt styre den teknologiske udvikling i retning af det, der eksplicit kommer menneskeheden til gode. De underliggende algoritmer skal således gøres til værktøjer, der gør os klogere på verden, mere empatiske og bedre til at søge svar på de grundlæggende spørgsmål om vores egen og klodens fortsatte eksistens. Der skal således sættes en humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling.

Selvfølgelig er der en masse tekniske ting, der skal justeres - alt fra håndtering af brugerdata og digitale rettigheder til en øget redaktionel kontrol med, hvad der publiceres på de forskellige platforme. Men det er afgørende, at politikerne i kampen for at tøjle tech-giganterne ikke mister overblikket og tror, at de har sejret, hvis blot Facebook og Google får lidt færre annoncekroner og bliver en smule bedre til at begrænse udbredelsen af ’fake news’.

Sejren er nemlig først i hus, når udviklingen er vendt, og når den teknologiske udvikling som helhed arbejder for menneskeheden og demokratiet.

Jasper Gramkow Mortensen er en del af styregruppen bag dannelseskonferencen Resonans, der holdes 21. august på Oure Højskole. Her kan man bl.a. opleve Svend Brinkmann, Julie Rokkjær Birch, Jim Lyngvild, Khaterah Parwani og Vincent Hendricks til inspirerende oplæg og samtaler om demokrati, teknologiske udvikling og behovet for et moderne dannelsesbegreb, som på ny indfører det humanistiske menneskesyn.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Tidligt op og på med ja-hatten: Trafikkaos venter bilisterne på en af Aarhus' helt store indfaldsveje

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Sport

Supermanden Salah startede inde og var forrygende i målet: - Det kan godt være lidt svært at gå til håndbold, når man ikke spiller så meget

Aarhus

Trods drænuheld: Planen holder - ny omfartsvej bliver klar til tiden

Navne

Nekrolog: Tidligere lokalredaktør for Århus Stiftstidende Birger Andersen er død

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Det var defensiven og dødboldene, der leverede for AGF - Bisseck dagens mand på kunstgræs

Debat For abonnenter

Vi er et af verdens rigeste lande - men vi har et problem, vi ikke kan være bekendt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

AGF

Det Hvide Snit Slutfløjt: Når AGF kan vinde på kunstgræs, kan de vel vinde alle steder?

Byudvikling For abonnenter

Flertal presser borgmesteren: Vil finde flere millioner til haller og boldbaner

AGF

AGF har vendt dårlig sæsonstart: - Jeg tror, at resten af ligaen nu har lagt mærke til, at vi er et godt hold

Annonce