Annonce
Debat

Debat: Europas skrumpende nationer råber vagt i gevær

Demografi: Tre bulgarske mænd i japanske kostumer og bevæbnet med sværd går ned ad gaden i Sofia: ”Hvem er I, og hvad vil I her?”, spørger de forundrede bulgarere. ”Vi er de syv samuraier, og vi ønsker at gøre dette land til et bedre sted”, lyder svaret. ”Men hvorfor er I så kun tre”? ”Fordi kun tre af os blev her. De andre er taget til udlandet”.

Denne bulgarske vittighed for igennem mit hoved, da Kroatien i starten af januar præsenterede sit EU-formandskabsprogram. For første gang skal EU ikke kun beskæftige sig med indvandring – for eksempel fra Afrika og Mellemøsten – men i høj grad også med affolkning. Størstedelen af de central- og østeuropæiske lande kæmper nemlig med en farlig cocktail af lave fødselsrater og udvandring til resten af EU. Bulgarien har for eksempel vinket farvel til 21 procent af landets befolkning siden EU-medlemskabet, mens Kroatien står til at tabe 17 procent frem mod 2050.

Befolkningstabet udløser en ond cirkel. Unge flytter til for eksempel Tyskland, da det er svært at få job og lægehjælp til deres børn i hjemlandet, mens andre frygter, at den skrumpende befolkning udløser en situation, hvor nationen langsomt, men sikkert, forsvinder.

De central- og østeuropæiske lande er alle i fuld sving med egne initiativer. F.eks. brugte Ungarns premierminister Viktor Orban sin nytårstale til at annoncere, at staten har opkøbt stort set alle private fertilitetskliniker. Men ifølge Kroatiens formandskab bør EU også gøre noget i fællesskab, og for første gang har EU fået en kommissær, der har demografi som en del af sit arbejdsområde.

Kroatien vil under sit formandskab appellere til, at EU ser på, om der kan udvikles initiativer på tværs. Er der f.eks. nogle lande, der har knækket koden med at løfte fødselsraterne? Og hvordan kan EU’s regionalfondsstøtte i højere grad bruges til at forhindre affolkning af hele regioner i for eksempel Bulgarien?

Ønsket om at anvende EU’s budget kan vanskeliggøre de i forvejen komplicerede budgetforhandlinger, hvor en række lande, herunder Danmark, arbejder for, at budgettet ikke må stige – snarere tværtimod. Nu udfordres disse forhandlinger yderligere af, at Europas skrumpende lande råber vagt i gevær.

Annonce
Lykke Friis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce