Annonce
Debat

Debat: Finansloven glemmer de ældste borgere

Annonce

Pleje: Vi har fået en ny finanslov. En børnenes og miljøets finanslov. Det er glædeligt, at børn og unge kan vokse op i miljøvenlige omgivelser, med gode og sunde daginstitutioner og skoler. Det er der også brug for.

Men Ældre Sagen bekymrer sig i den grad over, at finansloven helt mangler ambitioner om den gode pleje og omsorg på ældreområdet. Det er der voldsomt brug for. Vi har brug for at rette godt og grundigt op på ældreplejen i Danmark. Vi kalder det en New Deal. Den pleje og omsorg vi i dag tilbyder vores svækkede ældre er i mange tilfælde blevet uværdig.

Kommunerne og regeringen afsatte tidligere på året afsatte 1,7 milliarder kroner til at tage højde for, at vi bliver flere ældre. Det er gode og nødvendige penge – såfremt de går til ældreområdet. Forbedringer på ældreområdet kræver rigtig mange tiltag, samtidig med at kommunerne forsøger at finde spareforslag indenfor ældreplejen ved at droppe varm aftensmad, rengøring en gang om måneden og færre toiletbesøg. Opfindsomheden er stor, værdigheden mindre!

Allerede i dag får 73.000 svækkede ældre ikke den hjælp, de har brug for. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, og det vil Ældre Sagen ikke acceptere. Ældre mennesker har været med til at opbygge et solidt Danmark med velfærd, barselsorlov, institutioner og gratis uddannelse. Så skal ældre mennesker også være trygge ved, at Danmark er klar med pleje og omsorg, når de får brug for det en dag.

For vi bliver flere ældre, der får brug for hjælp, pleje og omsorg i fremtiden. Derfor mener Ældre Sagen også, at det råber på en New Deal – her og nu – for at fremtidssikre ældreomsorgen.

Ældre Sagen forærede politikerne seks forslag til finansloven for at genoprette ældreplejen: Initiativer, der skal uddanne og fastholde medarbejdere på ældreområdet. Forpligte kommunerne til at inddrage social omsorg i hjemmehjælpen. Lave en plan for at bygge 25.000 plejeboliger til de svageste ældre. Iværksætte en national handlingsplan for pårørende. Stoppe overbelægning og ulighed i sundhedsvæsenet – fokus på den medicinske patient. Sørge for, at demenshandlingsplanen kan fortsætte.

Vores sidste forslag har regeringen og støttepartierne taget til sig for at videreføre den nationale demenshandlingsplan. Det takker vi også for.

Men det vigtigste lige nu er at se fremtidens udfordringer på ældreområdet i øjnene. Og det er desværre ikke sket med denne finanslov. Derfor vil Ældre Sagen også holde et skarpt øje med de 1,7 milliarder kroner, som kommunerne har fået til ældreområdet, når der ingen penge var til ældre i finansloven.

Bjarne Hastrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce