Annonce
Debat

Debat: Flykapringen i Minsk gør os alle til gidsler

Illustration: Gert Ejton

Debat: Den statslige kapring af et Ryanair-fly tvunget til landing i Minsk har fuldstændig ændret situationen ikke bare mellem Belarus og EU, men for den almindelige borger overalt i Europa, fordi ingen kan vide sig sikker længere. Nu handler det ikke kun om krænkelse af menneskerettighederne i et fremmed land, men også om den trussel, alle borgere i Europa kan blive udsat for bare ved at være ombord på et fly.

Det ser da også ud til, at EU's stats- og regeringschefer er ved at vågne op, sådan som Sviatlana Tsikhanovskaya gentagne gange har slået i bordet for. Til info: Belarus har ganske vist været fremhævet fire gange i rådets slutdokumenter i 2006, 2011, 2012 og 2020.

Derfor kommer EU ikke bare med alvorlige udvidelse af sanktionerne og forbud mod Belavia-flyvninger til EU-landene (der er sikkerhedsmæssige grunde til det), men EU samtidig markerer, at de er parat til at stramme skruen, hvis vi ikke snart ser løsladelser af journalister og politiske fanger.

Annonce


Nu handler det ikke kun om krænkelse af menneskerettighederne i et fremmed land, men også om den trussel, alle borgere i Europa kan blive udsat for bare ved at være ombord på et fly.


EU kan også udnytte mere brede positive værktøj: højere og skarpere CSR-, klima- og arbejdsmiljø krav til virksomheder fra tredje lande som ville handle med partnere i EU. Ved minimum krav om f.eks. frie fagforeninger, ret til at strejke og miljøvenlige teknologier kan man påvirke positivt ikke kun enkelte virksomheder, men også industrier i de tredje lande som Belarus, som ville have en effekt på samfund og systemet. Samtidigt er det vigtigt at arbejde modrettet de såkaldte ”tegnebøger” af diktatorer, som fra tidligere erfaring har lært at gå rundt af sanktionsliste.

Det handler ikke om yderligere sanktioner, for de kan slet ikke kan stå alene, som Simon Jenkins, kommentator beskriver i den britiske avis The Guardian, at de nærmest forbliver uden betydning. Derfor må verdens ledere finde nye veje i presset mod diktatorer som Lukasjenko i Minsk.

Spørgsmålet, er om Lukasjenko forstår de mulige konsekvenser af den flykapring, han lige har foretaget, og som har fået verdens ledere til at kalde statsterror. I hvert fald ser vi lige nu, hvordan han trængt op i en krog spiller den mest pro-russiske og mest anti-vestlige politiker i verden, endnu mere anti-vestlig end Putin. Det er det åbne sår, hvor demokratiske ledere kan tage fat i.

På et møde med Putin for nylig har Lukasjenko givetvis blandt andet forklaret flykapringen som en anden garanti for loyalitet over for Kreml. Med flykapringen d. 23. maj demonstrerer Lukasjenko over for Kreml, at han er parat til at fortsætte forhandlingerne om en seriøs integrationspagt: overgivelse af store suverænitetsstykker og simpelt hen sælge ud af Belarus, og det er om noget forræderisk over for det belarusiske folk. Udsættelsen af ​​lokalvalget, som var besluttet om for kort tid siden, kan være et signal i denne retning.

Det ser ud, som om USA’s præsident Joe Biden bliver nødt til at benytte sit første topmøde med Ruslands præsident Putin til ikke blot at drøfte, men også finde løsninger på denne meget alvorlige konflikt, når nu det er de helt aktuelle konflikter og brændpunkter, der er på dagsorden. De har muligheden til at finde vejen frem for et frit og uafhængigt Belarus, som er sig selv og ikke hverken i pagt med den ene eller anden.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce