Annonce
Danmark

Debat: Gør op med den sexistiske kultur

Peter Lauritsen
Annonce

Debat: Hundredvis af kvinder står i disse dage frem for at fortælle deres historier om sexisme og overgreb. De kommer fra politik, fra mediebranchen og fra sundhedsvæsenet, og intet tyder på, at det stopper her.

Det er modigt, at kvinderne på den måde tør stille sig frem. For de ved selvfølgelig godt, at det kommer med den pris, at de ikke bliver troet. At deres historier vil blive udfordret og erfaringer negligeret. Det er sket før, og det sker også denne gang.

Se for eksempel på alle dem, der kræver, at kvinderne skal sætte navn på overgrebsmanden, for hvis ikke de gør det, sætter de alle mænd under anklage. Som om vi pludselig ville tro, at alle mænd uopfordret tager kvinder på brysterne eller tvinger dem til sex. Men sådan tænker vi selvfølgelig ikke. Når vi i anden sammenhæng hører om en unavngiven voldtægtsmand eller bankrøver, medfører det jo ikke, at vi mistænker alle mænd for forbrydelsen.

Og hvad ville der ske, hvis kvinderne faktisk satte navn på, ville de så blive troet? Nej, tværtimod ville kvinderne blive afkrævet beviser, og da de i sagens natur sjældent findes, ville de i stedet blive beskyldt for falsk anklage. Tænk at angribe en uskyldig mand. Sådan ville det lyde. Og manden ville gå fri, hvorimod den kvinde, der oplevede hans overgreb, ville blive hængt ud.

Om en kvinde vil sætte navn på den sexistiske mand, er op til hende selv. Men kravet om, at kvinder skal nævne navne, kan bedst forstås som et forsøg på at fjerne fokus fra det forhold, at der er brug for et opgør med en kultur – ikke kun med enkelte utilpassede mænd. For det er en syg kultur, der gør det muligt, at sexismen trives så godt, som den gør. Det er den samme kultur, der medfører, at mange kvinder selv påtager sig ansvaret for det overgreb, de har været udsat for og måske oven i købet føler skam ved. Og det er denne kultur, der gør, at kvinder helt berettiget er bange for ikke at blive troet, når de fortæller om deres erfaringer.

Det er den kultur, vi skal gøre op med. Og de kvinder, der fortæller om deres grænseoverskridende oplevelser skal have tak for at have modet og styrken til at føre an.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus For abonnenter

Lang kø til en plads på Aarhus Friplejehjem: - Vi fortæller, at der også kan ske fejl hos os

Annonce