Annonce
Debat

Debat: Har vi allerede det bedste danske klima?

"Spørg 1000 danskere om, hvordan de gerne vil have, at klimaet skal være. Som i Californien? Som i Australien? Som i Somalia? Kom med idéer. Det, der er mindst to tredjedeles flertal for, beder vi medierne offentliggøre. Det vil nok vise sig, at svaret bliver det klima, vi har", skriver Hans Dalsager. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Jorden drejer mod øst en gang pr. døgn. Dvs. over 1500 km i timen ved ækvator.

Ved jordoverfladen er luftens hastighed næsten nul, mens den ud mod rummet er 1500 km i timen i forhold til jordoverfladen ved ækvator. Centrifugalkraften hér ved ækvator slynger det nederste luftlag (troposfæren) op i 12 km's højde, mens dette lag kun når fem-seks km op ved polerne, hvor centrifugalkraften er nul.

På grund af tyngdekraften flyder troposfæren fra ækvators højere luftlag som en tynd grød imod polerne hen over troposfærens luftlag og bliver undervejs blandet op af luftbevægelser på grund af Solens opvarmning. Erstatningsluften bevæger sig fra de nedre luftlag fra andre steder på Jorden mod ækvator i hvirvler.

Atmosfærens nederste lag bliver trukket med rundt af bjerge, bølger, skove, bygninger, og det træk får kontinenterne til at drive mod vest henover den halvflydende stenmasse, som kontinenterne ligger på. Trækket er selvfølgelig størst ved ækvator, hvor landene derfor driver mest mod vest. Sikkert nogle meter pr. år.


Efterfølgende generationer vil nok erkende, at nutidens danske klima var det bedste danske klima i 1000 år. Så hvorfor alt det halløj? Mangler vi bare at indrette os på det?


Det koster noget af Jordens rotationsenergi, så en dag varede måske 20 timer ved Jordens dannelse imod 24 timer i dag.

Temperaturen på Jorden afhænger af Solens energistråling og hvor meget af den, der når Jordens overflade eller bliver reflekteret og sendt ud i rummet.

Jorden har også en indre energiproduktion. Også med "atomkraftværker" (hot-spots) en del steder, der også laver vulkaner, som sender støv og svovlsyredråber op i troposfæren. Sommetider helt op i det næste lag, stratosfæren. Hvis de skygger for solen, påvirker det klimaet.

Kontinenternes overflade flytter sig i løbet af millioner af år hen over "hot spots", så der hele tiden sker noget nyt på Jorden.

Alt det kan vi ikke gøre noget ved. Men hvad er det, vi vil?

Spørg 1000 danskere om, hvordan de gerne vil have, at klimaet skal være. Som i Californien? Som i Australien? Som i Somalia? Kom med idéer. Det, der er mindst to tredjedeles flertal for, beder vi medierne offentliggøre. Det vil nok vise sig, at svaret bliver det klima, vi har.

Efterfølgende generationer vil nok erkende, at nutidens danske klima var det bedste danske klima i 1000 år. Så hvorfor alt det halløj? Mangler vi bare at indrette os på det?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce