Annonce
Debat

Debat: Hvide eller sorte penge? Er der frit valg for bankerne?

300 gange fra 1997 til januar 2018 har den svindeltiltalte Britta Nielsen via diverse bankkonti overført ca. 117 millioner offentlige tilskudsmidler til sig selv. 7,3 millioner af pengene er via Nordea sendt til sydafrikanske konti. I samme periode har hun hævet mere end 17 millioner kroner i kontanter i Danske Bank.

Danske Bank har i en anden sag i perioden fra 2007 til 2015 ladet 1500 milliarder (!) kroner strømme gennem en estisk filial, hvoraf en del formodes at være hvidvask.

Det er ufattelige store tal for en lønmodtager, som også Britta Nielsen var, men sket er sket.

Hvidvaskeloven taler sit tydelig sprog om, at bankerne skal være opmærksomme på: ”kundekendskab” og ”komplekse eller usædvanlige store transaktioner”.

Jeg var med dette i erindring overbevist om, at bankerne havde lært lektien. Men jeg har måske taget fejl?

Jeg skulle hæve et beløb over 8.000,00 til brug for en gave. Det skete i min egen bank. En bank, hvor jeg har været kunde i 47 år, som kender mine økonomiske såvel som personlige forhold. Det var tale om en mikrotransaktion. Men da jeg afleverede udbetalingsbilaget ved kassen, indledtes en inkvisitorisk proces. Det startede med en belæring om, at jeg burde have bestilt pengene i forvejen. Jeg blev derefter afkrævet billedlegitimation og en forklaring om, hvad jeg skulle bruge mine egne, og efter skat, surt opsparede midler til. Jeg blev så opfordret til at gå en tur i byen, for der ville gå et stykke tid, før pengene kunne udbetales. Næsten duknakket af mistanken om ”hvidvask” vente jeg tilbage, men fik til min store lettelse mine egne penge udbetalt.

Jeg vil på ingen måde bebrejde bankassistenten disse handlinger. Men tænk, hvis man havde lagt samme energi i egne kontrolforanstaltningerne i de nævnte skandaler. Tænk, hvis man foretog en risikovurdering i forhold til kunderne og afpassede indsatsen derefter, så var katastroferne måske undgået, også for de ældre mennesker, der aktuelt er franarret kontonummer og NemID af kyniske svindlere, der så har hævet hele deres opsparede formue uden bankerne har reageret.

Konduite, sund fornuft, trussels- og risikovurderinger ville styrke ligheden mellem kunderne og tilliden til bankerne, hvidvaskerloven og administrationen af denne. Det er der hårdt brug for!

Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce