Annonce
Debat

Debat: Kære byrødder, glem ikke det unge og frie kulturliv

"En tredjedel af Aarhus Kommune udgøres af unge mellem 18 og 29 år. Det er fuldstændig uden sidestykke i resten af landet og vidner om et kæmpe potentiale. Desværre afspejles det ikke altid i de politiske prioriteringer. Det er en skam, for det er faktisk utrolig billigt at understøtte de unge, kreative miljøer", mener Mathias Brander Skovsted, leder af Frontløberne. Privatfoto
Annonce

DEBAT: Der er masser at tage fat på, når politikerne i Aarhus Kommune i denne uge skal forhandle kommunens budget for det kommende år. Mange områder skriger i skyggen af coronakrisen på ekstra støtte, og især sundheds- og beskæftigelsesindsatser går igen i partiernes budgetforslag. Helt forståeligt.

Også kulturlivet er slemt ramt. Det er en hård, men nødvendig kamel at sluge, at kulturinstitutioner har måttet lukke dørene, og at vi ikke har kunnet lave festivaler og store arrangementer. Men hvor har det været imponerende at se, hvordan kulturen har tilpasset sig den nye virkelighed. På Frontløberne lavede vi blandt andet en digital Transmission Festival, der gav en scene til noget af al den kultur, vi har savnet de seneste måneder. Blot ét af mange kreative unge-initiativer.

De er ikke kommet ud af det blå. For Aarhus har – særligt siden kulturhovedstadsåret – lagt sig helt i front, hvad angår ungdomskulturen i Danmark.


Det er blot et komma i budgetforhandlingerne, men for hulen, hvor ville det gøre en kæmpe forskel for de mange hundrede seje unge, som dagligt kæmper for byens kulturliv. Og investeringen vil ikke kun gavne dem, men også de tusindvis af borgere, der hvert år kommer igennem vores kreative huse og deltager i forestillinger, koncerter, debatter og udstillinger.


Alene hos Frontløberne har vi knap 200 aktive kulturskabere – unge, som på eget initiativ vier deres fritid til at skabe oplevelser og fællesskaber for byen. Det er ingen tilsnigelse at sige, at Aarhus før corona-krisen stod på kanten til at kunne bide skeer med København, når det kommer til nyskabende og levende ungekultur.

De kreative miljøer, som blandt andet blomstrer ved Godsbanen, på Sydhavnen og i det gamle amtssygehus, er helt unikke og bidrager år efter år til byens tiltrækningskraft for tusindvis af unge. En tredjedel af Aarhus Kommune udgøres af unge mellem 18 og 29 år. Det er fuldstændig uden sidestykke i resten af landet og vidner om et kæmpe potentiale.

Desværre afspejles det ikke altid i de politiske prioriteringer. Det er en skam, for det er faktisk utrolig billigt at understøtte de unge, kreative miljøer.

Derfor skabte det stor begejstring at se, at Enhedslisten har indstillet ungeplatformene Frontløberne og Ungdomskulturhuset til et øget driftstilskud på i alt 600.000 kroner det kommende år. Det er blot et komma i budgetforhandlingerne, men for hulen, hvor ville det gøre en kæmpe forskel for de mange hundrede seje unge, som dagligt kæmper for byens kulturliv. Og investeringen vil ikke kun gavne dem, men også de tusindvis af borgere, der hvert år kommer igennem vores kreative huse og deltager i forestillinger, koncerter, debatter og udstillinger.

Vi krydser fingre for, at den politiske vilje blæser ungdommens vej, når byrødderne sætter sig til forhandlingsbordet. Glem ikke de unge – for deres og for byens skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

Annonce