Annonce
Debat

Debat: Lad batteridrevne højhastighedstog køre os gennem Europa

For lidt, for lokalt, for defensivt.

Jeg taler om klimaambitionerne i finanslovsforhandlingerne.

Selv når vi bliver seks millioner danskere, er vores indsats en dråbe i havet. Og vi får kun resten af Europa og verden med, hvis vi tænker offensivt og forbinder klimaforbedringer med muligheden for fortsat at brødføde verdens snart ni milliarder mennesker og overbevise dem om, at det, vi gør, skaber et bedre liv for deres børn.

Det kræver visioner og offensiv planlægning. Og det er ikke svært. I 1700- og 1800-tallet forbedrede Europa livskvaliteten og økonomien ved at bruge store dele af nationalindkomsten på at bygge et netværk af kanaler. I 1800- og 1900-tallet gentog vi bedriften med jernbaner.

I dag kan vi gøre det samme, hvis vi står sammen. Byg et batteridrevet højhastighedsjernbanenet mellem alle Europas større byer. Reservér det gamle jernbanenet til al fragt på containerstørrelse og derover til minimum 100 kilometer fra den endelige destination.

Så vil vi med ét slag drastisk formindske forureningen fra fly, lastbiler og biler. Vi vil drastisk forbedre trafiksikkerheden og fremkommeligheden overalt i Europa. Og vi vil drastisk formindske behovet for at bygge nye veje. Og alt det – sammen med billigere transport – giver et både renere og rigere Europa.

Den form for tankegang er der meget mere fremtid i end at opfinde en række mere eller mindre tilfældige nye afgifter og skatter. Tænk ud af boksen og kom i gang.

Annonce
Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce