Annonce
Debat

Debat: Lad batteridrevne højhastighedstog køre os gennem Europa

For lidt, for lokalt, for defensivt.

Jeg taler om klimaambitionerne i finanslovsforhandlingerne.

Selv når vi bliver seks millioner danskere, er vores indsats en dråbe i havet. Og vi får kun resten af Europa og verden med, hvis vi tænker offensivt og forbinder klimaforbedringer med muligheden for fortsat at brødføde verdens snart ni milliarder mennesker og overbevise dem om, at det, vi gør, skaber et bedre liv for deres børn.

Det kræver visioner og offensiv planlægning. Og det er ikke svært. I 1700- og 1800-tallet forbedrede Europa livskvaliteten og økonomien ved at bruge store dele af nationalindkomsten på at bygge et netværk af kanaler. I 1800- og 1900-tallet gentog vi bedriften med jernbaner.

I dag kan vi gøre det samme, hvis vi står sammen. Byg et batteridrevet højhastighedsjernbanenet mellem alle Europas større byer. Reservér det gamle jernbanenet til al fragt på containerstørrelse og derover til minimum 100 kilometer fra den endelige destination.

Så vil vi med ét slag drastisk formindske forureningen fra fly, lastbiler og biler. Vi vil drastisk forbedre trafiksikkerheden og fremkommeligheden overalt i Europa. Og vi vil drastisk formindske behovet for at bygge nye veje. Og alt det – sammen med billigere transport – giver et både renere og rigere Europa.

Den form for tankegang er der meget mere fremtid i end at opfinde en række mere eller mindre tilfældige nye afgifter og skatter. Tænk ud af boksen og kom i gang.

Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce