Annonce
Debat

Debat: Landskabsværdier er vigtigere end ledninger

Energi: En konsulentrapport, som skulle skaffe objektiv viden om luftledninger kontra jordkabler, lader ifølge forlydender i pressen til snarere at være en politisk bestilt blåstempling af Energinets ønsker om at føre luftledninger ned i gennem Jylland.

Det er ret pinligt, hvis det er sandt, og jeg vil nu sammen med mine kollegaer i Folketinget sørge for, at ministeren kommer til at forklare sig. Begrundelsen for, at de planlagte luftledninger ikke kunne komme i jorden udover nogle få kortere strækninger, er teknisk. Jeg er ikke ingeniør og kan ikke vurdere hverken de tekniske risici eller de øgede omkostninger ved jordledninger.

Men jeg er dansker, og jeg kerer mig om vores natur, vores kulturlandskab og de værdier, som vi i vores generation er forvaltere af og forpligtede til at tage vare på. Tilhængerne af luftledningerne siger, at vi skal holde farten oppe i den grønne omstilling, og at masterne skal sikre, at Danmark kan bygge endnu flere vindmøller i Syd- og Vestjylland og ude i Nordsøen.

Men i de første mange år vil det fortrinsvis være strøm produceret på tyske kulkraftværker, der vil bruge kapaciteten i den planlagte forbindelse til England. Det synes jeg er en rigtig god grund til at vente med at rejse masterne, til man finder en teknisk løsning med jordkabler. Og den tekniske løsning er måske tættere på, end både Energinet Danmark og Energistyrelsen lader os forstå.

Den rapport, som skulle være uvildig, viser sig nu ikke måske slet ikke at være det, men er tilpasset Energinet Danmarks behov for en billig løsning her og nu. Det vil nok tage noget tid at få skabt klarhed over. Den tid må så gå – af hensyn til naturen og af hensyn til de mennesker, der står til at blive generet af de mange kilometer planlagt luftledning. En grøn omstilling er efter min mening ikke grøn, hvis den ødelægger landskabet og desuden skal have offentlig støtte.

Den teknologiske udvikling går fremad, og i takt med at økonomisk bæredygtige former for energiproduktion bliver udviklet, skal vi i Danmark forstå at drage fordel af dem. Men vi skal ikke jage en påstået grøn omstilling, når prisen bliver for høj. Og det er en alt for høj pris at ødelægge landskabsværdierne i en hel landsdel. Og så byder man os tilmed, at forbrugerne tvangsindlægges til at betale for ødelæggelserne.

Jeg vil gerne betale for at bevare kulturværdier og landskabsværdier. Jeg vil ikke betale for nedbryde dem.

Pernille Vermund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Danmark

Uforsvarlig medicinhåndtering og manglende journalføring: Indsattes patientsikkerhed er truet i flere fængsler og arresthuse

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce