Annonce
Debat

Debat: Plejer er død - hvordan vi lærte at vaske hænder og meget andet

I en alvorlig tid med sygdom og smertelige dødsfald, er vores samfund ved at forrykke sig. Som store sociologiske tektoniske plader er vores grundlag på et splitsekund trukket væk under os. Vi står som individer på hver sin side af en stor kløft, som var det et jordskælv, der havde adskilt os fra hinanden. Intet er som det var, den sociale kontrakt er revet midt over. Plejer er død!

Vi betræder derfor nyt land, og skal til at opbygge nye strukturer midt i kaos, mens vi forsøger at redde, hvad reddes kan. Derfor er det nu også tiden til at stoppe op et øjeblik, og spørge os selv og hinanden, om hvad det er, der skal definere os efter Corona?

I en tid som denne er der altid rigeligt med falske profeter, der tilbyder hurtige og lette løsninger. Vi kan lade tilfældet råde eller overgive os til den strukturelle evolution, hvor det svage udryddes af markedskræfterne. Men tiden er ikke til at fraskrive sig ansvaret. Tiden er til at finde skattekisten med vores dyrtkøbte værdier frem og lade dem være udgangspunkt, for det liv vi vil leve.

Plejer havde også uheldige egenskaber. Dem behøver vi jo ikke at genopfinde. Så mens vi opholder os hjemme, kan vi jo begynde at anlægge de vaner, der skal konkretisere vores værdier.

Krisen fik os at at handle lokalt. Lad os fortsætte med det. Vi var mere sammen i familierne og ringede til andre for at spørge til dem. Vi viste gavmildhed, venlighed og barmhjertighed. Vi fandt ud af at bruge de sociale medier til noget fællesskabende og opdagede samtidig, at den fysiske kontakt er livsnødvendig. Vi lærte at vaske hænder, om køkultur, og satte pris på at der blev købt toiletpapir. Vi har fået øjnene op for pædagogers normeringer, værdsætter lærernes undervisning, sygeplejerskerne, skraldemændene og plejehjemspersonalet.

Vi har også opdaget at djøferne ikke har kolde hænder, at der banker varme hjerter hos jurister, økonomer og chefer. Sameksistens og sammenhængskraft!

Plejer er død. Men det er værdierne ikke! Lad os finde værdierne frem og praktisere dem på nye måder. Og kom så bare an klimakrise.

Rasmus Elkjær Larsen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce