Annonce
Debat

Debat: Postnummeret bestemmer ventetiden på en handicapbil

Handicap: Hvordan borgere med handicap behandles af det offentlige system afhænger af, hvor i landet man bor.

I hvert fald når det drejer sig om ansøgninger til handicapbil. Her er der mere end et års forskel i sagsbehandlingstiden mellem den hurtigste og sløveste kommune i landet. Og de to kommuner er endda naboer. I Vejle tager det i snit kommunale sagsbehandlere 14 uger at behandle sager om støtte til en handicapbil. Men på den anden side af kommunegrænsen i Fredericia tager det 78 uger. Det er helt utroligt.

Mennesker med handicap, der har brug for en handicapbil, er ufrivilligt deltagere i et regulært postnummerlotteri. I øvrigt gælder lotteriet også ved andre type sager på handicapområdet. Ventetiden på handicapbil er på landsplan steget med 18 procent fra 2011 til 2018. Og der er store kommunale forskelle, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Anika Søndergaard lider af gigt og er en af de heldige. Hun bor nemlig lige præcis på den rigtige side af kommunegrænsen. Det tog kun tre måneder at behandle hendes sag i Vejle, mens Henning Troelsen og hans datter, der lider af cerebral parese, måtte vente halvandet år på at få en handicapbil i Fredericia. Det fortalte de til P4 Trekanten.

Det er helt urimeligt.

Det samme gør sig gældende mellem nabokommunerne Vejen og Varde. Og i Herlev og Gladsaxe. Mellem Hedensted og Ikast-Brande. Mellem Svendborg og Faaborg-Midtfyn. I det nordsjællandske mellem Gribskov og Helsingør. Og mange andre steder på tværs af landet.

Det er samme lov, der gælder. Men postnummeret afgør, hvordan kommunerne forvalter den.

I oktober præsenterede vi i Danske Handicaporganisationer (DH) et bud på en ny socialpolitik i Danmark. Her foreslår vi blandt andet, at der fastsættes nationale retningslinjer for sagsbehandlingstiden, og at kommunerne forpligtes til at behandle 90 procent af alle sager inden for fastsatte retningslinjer. Og så skal kommuner med lange ventetider lære af de kommuner, der godt kan holde ventetiden nogenlunde ned. Fx kunne man i Fredericia med fordel besøge nabokommunen Vejle for at få et par gode råd til at nedbringe ventetiden.

Thorkild Olesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Uforsvarlig medicinhåndtering og manglende journalføring: Indsattes patientsikkerhed er truet i flere fængsler og arresthuse

Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce