Annonce
Debat

Debat: Regeringens konsulentbesparelser bremser velfærd

Daniel Møller Jensen. Pressefoto

Debat: For nyligt indgik regeringen og KL en aftale om kommunernes økonomi. En aftale der endnu engang svinger sparekniven over kommunernes forbrug af eksterne konsulenter og specialister. Det bremser udviklingen og får mærkbare konsekvenser for den kommunale service.

Selvfølgelig skal vi se på, hvordan vi bruger de kommunale skattekroner bedst muligt. Det gælder også inden for konsulentområdet. Men at skære så markant på kommunernes mulighed for at blive klogere, få ny viden og nye perspektiver på tingene er et selvmål.

Det kan godt være, at det ser godt ud på papiret i Finansministeriet, men den kommunale virkelighed er en anden. Velfærden er under pres. Færre skal forsørge flere. Kommunerne skal omstilles digitalt og være en del af den grønne omstilling.

Annonce

Løsningerne ligger ikke lige for. Hvis kommunerne skal løse de opgaver, uden borgerne skal mærke negative konsekvenser, kræver det, at vi tænker nyt og gør tingene lidt smartere. Det gør vi nu engang bedst, når vi samarbejder.

Dansk Erhvervs seneste undersøgelse viser, at hele 9 ud af 10 adspurgte forvaltningschefer i de fynske kommuner og 8 ud af 10 i de jyske mener, at eksterne konsulenter og specialister er pengene værd. Netop fordi de tilfører kompetencer og ressourcer, der ikke er i kommunerne i forvejen. På den måde samarbejder kommunalt ansatte med eksterne konsulenter og specialister om at skabe bedre kommunal service for borgerne.

Der er altså ikke noget modsætningsforhold mellem konsulentarbejde og den kommunale velfærd. Når konsulenter skaber en digital løsning, der frigør mere af SOSU-assistenters tid til den borgernære kontakt, eller når juridiske specialister sikrer, at kommunerne overholder lovgivningen, eller når konsulenter sikrer bedre trivsel og tilfredshed på kommunens plejehjem, giver det ikke mindre velfærd. Tværtimod.

Derfor er vi i Dansk Erhverv dybt bekymrede for de nye konsulentbesparelser i økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne. For de bygger på en forkert påstand om, at kommunerne kan alting selv – og det får mærkbare konsekvenser for den kommunale velfærd.

Vi har brug for kommuner, der ikke lukker sig om sig selv. For gør man det, bremser man udviklingen. Og det er ikke til gavn for nogen.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce