Annonce
Debat

Debat: Sådan behandler vi vores ældre: Et kvarters rengøring hver tredje uge

Svend Løbner

Debat: Nogle gange kan man blive i tvivl, om ens skattepenge gør nytte for dem, der har allermest brug for hjælp. Som forleden, da jeg besøgte et ældre ægtepar på hhv. 84 og 88 år. De kunne få rengøringshjælp et kvarter hver tredje uge. Et kvarter!

Da de protesterede, fik de lovning på en halv time. Men rengøringen gjaldt kun stue, gang og badeværelse. Og der skulle være støvsuget, når hjemmehjælperen kom.

Så jeg gik i gang med at hjælpe parret med støvsugningen. Manden bliver let svimmel, og konen har flere blodpropper, der kan udløse lammelse og i værste fald døden når som helst.

Annonce

Jeg besluttede samtidig at lave en uvidenskabelig undersøgelse – men dog et konkret virkelighedstjek – om der nu også blev gjort ordentligt rent. Lagde mærke til en kaffeplet på stuegulvet og et par beskidte hjørner af badeværelsesgulvet.

Dagen oprandt, hvor hjemmehjælpen kom, og hun startede med at konstatere, hvad hun ikke ville gøre: ikke vaske gulv i stue og gang. Kun tage sig af badeværelset. Og hun havde fået besked på kun at være der et kvarter.Lad mig sige med det samme: Det er ikke hjemmehjælperens skyld. Forestil dig, at du kun har et kvarter pr. husstand og måske tre husstande i timen otte timer om dagen. Det er ikke et ønskejob.Der gik fem minutter med at snakke og finde rengøringsmidlerne frem. Så var der 10 minutter tilbage.

Jeg vendte tilbage for at tjekke badeværelset – og blev faktisk rystet. Hjemmehjælperen havde måske nået wc-kumme, vask og spejl. Men gulvet omkring toilet, under vask og i de nævnte hjørner havde ikke set skyggen af en svaber. Og brusekabinen var lige så snavset og kalket til som før.

Jeg måtte i gang igen – og snart var både gulv og brusekabine rengjort. Og de to gamle mennesker var glade og taknemmelige. Nu kan de klare sig nogenlunde i de tre uger, indtil de får et kvarters rengøring igen.

Lad mig sige med det samme: Det er ikke hjemmehjælperens skyld. Forestil dig, at du kun har et kvarter pr. husstand og måske tre husstande i timen otte timer om dagen. Det er ikke et ønskejob.

Men jeg anklager systemet. Hvordan kan ledelse, embedsværk og politikere tillade, at vores ældre kun får et kvarters rengøring hver tredje uge? En rengøring der selvfølgelig ikke kan blive fyldestgørende på så kort tid. Og det går ud over ældre, der har betalt skat hele deres arbejdsliv. Det er bare ikke i orden!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Annonce