Annonce
Debat

Debat: S øger de offentlige ydelser og fastholder folk på kontanthjælp

I Danmark er vi så privilegerede, at vi har råd til - og også prioriterer - at tage os af dem på bunden af samfundet. Fællesskabet hjælper dig, hvis du er syg eller arbejdsløs. Det synes jeg er fantastisk.

Men det må aldrig blive sådan, at vi opgiver folk. At vi opgiver kontanthjælpsmodtagere, der står uden arbejde. At vi parkerer dem med en månedlig kontanthjælp i hånden.

Vi skal gøre, hvad vi kan for at få dem til at være en del af det arbejdende fællesskab. Så de kan bidrage med dét, de kan.

Derfor ærgrer det mig, at den socialdemokratiske regering nu har besluttet at hæve ydelserne til især arbejdsløse indvandrere. Det gør det, fordi jeg ikke tror på, at det hjælper kontanthjælps- eller integrationsydelsesmodtageren tættere på et arbejde – som jo må og bør være målet.

I stedet for at hæve ydelserne til især arbejdsløse indvandrere, som den socialdemokratiske regering gør, bør man fokusere på at få folk i arbejde. Og det er både for forældrenes og børnenes skyld.

Venstre stod i spidsen for at indføre kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, som har sikret, at det i dag bedre kan betale sig at skifte kontanthjælpen ud med et arbejde. Og siden vi indførte kontanthjælpsloftet, er antallet af kontanthjælpsmodtagere raslet ned. Det er en kæmpe socialpolitisk sejr.

Jeg tror ikke på, at der er nogen mennesker, som har godt af at være parkeret år efter år på eksempelvis kontanthjælp. For børn fortjener at se mor og far stå op om morgenen og gå på arbejde. Det handler om at være et forbillede for børnene. Det handler om at lære dem, at hvis man kan, så skal man forsørge sig selv og sin familie.

Jeg har stor tiltro til, at vi alle sammen har en rolle at spille på arbejdsmarkedet. Ingen kan alt, men alle kan noget. Derfor mener jeg ikke, at Socialdemokratiets politik hjælper nogen. Tværtimod. For den bidrager til, at flere bliver fastholdt på passiv forsørgelse. Og det ender med at gå ud over os alle, blandt andet vores muligheder for at investere i vores fælles velfærd.

Annonce
Fatma Øktem
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce