Annonce
Debat

Debat: Spas ud som "Idioterne" i 2020 og find dig selv

Så er det igen den tid på året, hvor man ikke kan sparke sig frem for folk i fitnesscentret. Det plejer dog at tynde gevaldigt ud i slutningen af januar. Nytårsforsættet om at træne bliver overhalet indenom af en svigtende motivation. Du er da ikke ved at træffe det forkerte valg, vel?

I julen genså jeg Lars von Triers "Idioterne" – den er anderledes og underlig, udfordrende og provokerende. Filmen har faktisk meget med nytårsforsætter at gøre, for her stilles spørgsmålet: Hvem er jeg, hvad vil jeg?

Den rækker ud over beslutningen om at gå til fitness. For mange af dém i nyindkøbt træningstøj forholder sig nok ikke meget til, hvad de egentligt vil, men mere hvad de tror, at de bør – for motion er jo sundt. Vi er fortsat kun i januar – du kan stadig nå at tænke dig om!

I ’Idioterne’ føres vi et lag dybere ned: Hvad vil vi egentligt? Hvad er det for et liv, vi længes efter?

Persongalleriet vælger en kontroversiel tilgang til projektet – nemlig at ”spasse”, som de kalder det. Men det kan faktisk give mening, når man forholder sig til den menneskelige psykologi. For nogle gange oplever vi ikke at have frit valg, men sidder fast et sted i livet, hvor det er svært at komme videre, fordi vi føler os fastlåst og begrænset.

Måske kender vi det fra weekend-hyggen derhjemme, hvor man får noget ekstragodt at spise og snolder til den udvalgte film. På et tidspunkt var konceptet udtryk for, at der blev hygget igennem. Men 10 år senere er man ved at skrige over dette og vil hellere på værtshus med kammeraterne, køre mountainbike, gå til banko eller japansk rebbinding eller fordybe sig i en diplomuddannelse.

Det er slet ikke nemt at bryde ud og træffe nye valg, for frygten for at blive bebrejdet ligger og lurer: ”Sætter du ikke pris på os – din familie?”. Tit ser man bebrejdelserne længe inden, de opstår – og afstår derfor fra at sige noget som helst.

I "Idioterne" ser vi, hvordan Bodil Jørgensens karakter lever i et destruktivt familieliv, som udadtil ser fint ud med kaffe og lagkage, men samtidig er det tydeligt, at hun føler sig indespærret og ensom. I spasser-gruppen er der derimod plads til hende.

For her er projektet at være sig selv og finde sig selv. Det kan være rigtigt svært, når vanerne gennem årene bliver flere og flere – og vi ikke kan forestille os en ændret weekend-hygge. Er vi først indlejret i bestemte normer og sociale strukturer, er de ikke nemme at smide af sig. Dét er gruppens projekt i ’Idioterne’: at smide roller, facader og normer af sig ved at gøre noget radikalt anderledes – ved at spasse.

I et forsøg på at finde deres indre, oprindelige, ægte jeg. På den måde giver det mening for dem.

Annonce
Keld Molin
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce