Annonce
Debat

Debat: Straf kyniske bagmænd – ikke de sårbare

Wild West: Mange danskere fik før jul et kig til skyggesiden på arbejdsmarkedet. Knap 600 kinesiske kokke har fået dansk arbejdstilladelse ved oftest fiktive aftaler om plus 35.000 kroner per måned, mens den barske realitet er ned til 20 kroner i timen, minimum 12 timers arbejde i døgnet ugens 7 dage tilsat tarvelige overnatningsforhold.

Udnyttelsen af sårbare kolleger sker ved omgåelse af beløbsordningen, som skal sikre danske virksomheder adgang til kvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU, når det er nødvendigt.

Kort efter stod det klart, at budtjenesten Wolt og rengøringsvirksomheden Happy Helper systematisk har rekrutteret unge, blandt andet fra Sydamerika, på den såkaldte working holiday-ordning.

Kun en enkelt af de danske platformsvirksomheder, Hilfr, har indtil nu vist vilje til at indgå overenskomst med fagbevægelsen og sikre arbejdstagerne fair vilkår og rettigheder. Derimod vedkender Wolt og Happy Helper sig ikke arbejdsgiveransvaret, men udnytter her de unges sårbare situation i et fremmed land til at få billig arbejdskraft og lave huller i sikkerhedsnettet ved at kræve, at arbejderen laver sit eget lille, selvstændige firma.

Tilsvarende har vi set såkaldt ”selvstændige” vognmænd uden lønmodtagerrettigheder køre for eksempelvis nemlig.com og GLS.

De grove tilfælde er langt fra enestående. Myndighedsindsatsen imod social dumping viser, at hver anden virksomhed, der beskæftiger udenlandsk arbejdskraft, får påtale fra Arbejdstilsynet – og tre ud af fire af disse sanktioner vedrører alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, som betyder fare for liv og helbred. Man oplever jævnligt, at arbejdere uden lovligt ophold stikker af, når Arbejdstilsynet dukker op, og antallet af politisager vedrørende frihedsberøvelse stiger voldsomt.

Der er tale om Wild West-tilstande inden for udsatte brancher, som kan synes helt uforståelig for danskere med gode jobs under ordnede forhold. Det kalder på massiv myndighedskontrol, klare regler for arbejdsgivere og hårde sanktioner. Ikke over for udenlandske kolleger, der knokler for at få lidt mere til dagen og vejen, men sanktioner over for bagmænd, der kynisk udnytter de sårbare og i bedste fald ”blot” misbruger ordninger for udenlandsk arbejdskraft.

Annonce
Henning Overgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce