Annonce
Debat

Debat: Tallene lyver ikke - det går faktisk ret godt

Arbejdsmiljø: Stabilt højt niveau. Og hvis pilen peger nogen steder hen, så er det opad.

Det er nok ikke sådan alle havde forestillet sig, at det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) ville sammenfatte de sidste mange års udvikling i danskernes arbejdsmiljø. For der er ikke langt imellem både mediernes og fagbevægelsens alarm-historier om, hvor farligt det er blevet at gå på arbejde.

Men et stabilt højt niveau og en fortsat forbedring af danskernes arbejdsmiljø er nu engang virkeligheden. Det viser en ny rapport fra NFA, der for første gang kigger på og sammenligner de landsdækkende Arbejdsmiljø og Helbred-undersøgelser over en årrække. Her er flere gode nyheder.

Stress? Fra 2016-2018 er andelen af beskæftigede, der ’ofte’ eller ’hele tiden’ har følt sig stresset de sidste to uger faktisk faldet. Fysiske belastninger på arbejdet? Færre og færre oplever, at deres arbejde er fysisk belastende. Udsat for seksuel chikane? Også faldende. NFA konstaterer selv, at der – på et helt overordnet plan – ikke er sket de store ændringer fra 2016-2018. Og hvor der er sket ændringer, er de typisk positive.

I det jyske, hvor jeg kommer fra, ville vi sige: ”Det er slet ikke så ringe endda.”

Derfor er der alt mulig grund til at holde kursen i arbejdsmiljøindsatsen og fortsætte ad de spor, som blandt andet Dansk Arbejdsgiverforening og FH har lagt ud med de anbefalinger, vi sammen fandt frem til i Ekspertgruppen om Arbejdsmiljø. De anbefalinger blev omsat til et politisk forlig i april måned, og er nu en del af regeringens nye lovkatalog. Lad os derfor hurtigst muligt få vedtaget lovpakken, og få gjort de aftalte initiativer til virkelighed, så vi sikrer, at det også i fremtiden fortsat bliver mere sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark.

Annonce
Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef, DA
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce