Annonce
Debat

Debat: Tanker ved løvfaldstid

Tanker. Vi sidder ved morgenkaffen og ser ud i den smukke efterårshave. Fuglene flokkes om foderbrættet, og i fiskedammen venter de små fisk utålmodigt på mad. Alt ånder fred og idyl, og vi nyder livet. Idyllen brydes, da avisen kommer ind af brevsprækken med dagens nyheder. Klimaændringer, isen smelter, tørke og tyfoner. Diktatorer undertrykker deres egen befolkning for vindings skyld, religiøse afskygninger verden rundt kriges, og flygtningestrømmen tiltager. Hvad er gået galt?

Problemerne for livet på kloden starter, da menneskeaben sprang ned fra træet, og begyndte at gå på to ben og blev den mest invasive art på jorden i lighed med mårhunde og vaskebjørne. Hjernen voksede en smule, men de dyriske instinkter fastholdes, og de indbyrdes stridighed om hvem, der er den stærkeste i gruppen fortsætter. Når stammen vokser, og jagtområdet udvides, opstår stammekrige, og ligesom hos ulven er det tilladt at dræbe fjender for sjov, især hvis de har en anden religion eller kultur. Vi får diktatorer og verdenskrige med våben, der kan udslette jorden.

Den sidste katastrofe for alt liv på jorden begyndte med den tekniske udvikling. Hvad sker der, når alle råstoffer er opbrugt, forureningen vokser og klimaet ændrer sig, samtidig med at befolkningen vokser til to eller tre gange flere end i dag. Hvorfor er der ingen, der gør noget ved overbefolkningen? Bringer fremtiden enden for livet på kloden og for det kloge menneske?

Solen skinner udenfor, jeg tror jeg går en tur i haven.

Annonce
Kaj Frandsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce