Annonce
Debat

Debat: Terrorbekæmpelsen starter langt fra Danmarks grænser

Sikkerhed: I mine mange år som retsordfører var det en del af mit daglige arbejde at have fokus på danskernes tryghed. Og dermed at sikre at dansk politi og PET konstant var klædt på til at forebygge og bekæmpe terror i Danmark. Min kamp for danskernes tryghed udfører jeg nu som forsvarsminister. Det gælder ikke mindst bekæmpelsen af terror. For terrorismens arnested er sjældent en lille dansk landsby eller en grå boligblok på Nørrebro. Terroren tager derimod sit afsæt langt fra Danmarks grænser. I fjerne egne, hvor det danske forsvar kan være med til at spille en stor rolle for at skabe stabilitet og bekæmpe terror.

Retter vi eksempelvis blikket mod sikkerhedssituationen i Sahel-regionen, er den forværret de seneste par år. Regionen med lande som Burkina Faso, Mali, Niger og Chad, er præget af terrorgrupper, voldelig ekstremisme, organiseret kriminalitet og konflikter mellem forskellige etniske grupper og lokalsamfund. Læg der til, at landene i Sahel-regionen er blandt verdens fattigste med et udbredt fravær af statslige strukturer og en begrænset kapacitet hos de nationale sikkerheds- og forsvarsstyrker. Derudover er der en høj befolkningstilvækst, stor ungdomsarbejdsløshed og klimaforandringer, hvor temperaturstigninger forventes at stige i en grad, at det kan medføre alvorlige konsekvenser for fødevaresikkerheden i region. Alt sammen desværre alt for gode ingredienser for terrorgrupper, der ønsker at slå rødder og vokse sig store

Vi kommer derfor heller ikke udenom, at terrorgrupperne i Sahel-regionen er en trussel imod vores fælles sikkerhed. Og derfor er det også afgørende for både dansk og europæisk sikkerhed, at vi har fokus på at bidrage til stabiliteten i netop dette nærområde.

Det er baggrunden for, at vi i den socialdemokratiske regering allerede har meldt ud, at vi vil styrke indsatsen i Sahel-regionen. Det vil vi helt konkret gøre ved både at bidrage til FN’s fredsbevarende mission i Mali med blandt andet personel, der lidt populært sagt, skal være FN’s øjne og ører i landet. Og ved at bidrage til den franskledede terrorbekæmpelsesindsats Operation Barkhane – også i Sahel-regionen.

For mig er der ingen tvivl om, at vi med disse bidrag sætter en tydelig streg under, at Danmark fortsat skal spille en aktiv rolle i verden omkring os. Og det bliver bemærket af vores allierede, når vi løfter vores del af ansvaret. Det kan jeg selv mærke, når jeg rejser rundt og møder mine udenlandske kollegaer. Men ikke nok med det. Med den samlede pakke af bidrag til Sahel-regionen bidrager Danmark aktivt til de internationale bestræbelser på både at stabilisere Mali og bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen. En international stabiliserings- og terrorbekæmpelsesindsats der har stor betydning for den lokale civilbefolkning. Men også for Europa og Danmark. For vores hjemlige sikkerhed og tryghed er som sagt helt afhængig af, at slaget mod terror også bliver udkæmpet langt fra vores egne grænse.

Annonce
Trine Bramsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce