Annonce
Debat

Debat: Uddannelser i hele landet skal komme flere til gode

Debat: I Socialdemokratiet ønsker vi at skabe et Danmark, hvor det er muligt at tage en uddannelse i nærheden af, hvor man bor eller kommer fra. Vi foreslår at oprette nye uddannelsespladser i alle regioner - med 25 nye uddannelsesudbud og op mod 7500 nye uddannelsespladser uden for de store byer.

Bjørn Brandenborg, folketingsmedlem, Socialdemokratiet.

Det sker ikke af sig selv, men kræver at vi politisk tager styring og ændrer i nogle af strukturerne for, hvordan vores uddannelser udbydes.

Heldigvis oplever vi bred opbakning til den dagsorden. Både danskernes tilbagemeldinger og partiernes reaktioner vidner om, at vi har fat i noget rigtigt her. Derfor ærgrer det mig, at Katrine Robsøe (i et indlæg 2. juni) gjorde klart, at Radikale ikke er villige til at gøre, hvad der er nødvendigt. Robsøe problematiserer, at vi med planen beder uddannelsesinstitutionerne i de fire største byer om at skære en smule ned på deres pladser. Samtidig med at vi skruer op i andre byer.

Annonce

Med "balance" følger jo netop, at vi må skrue lidt ned ét sted, når vi skruer op et andet sted. Det er forkert at påstå, at der kommer færre uddannelsespladser og -muligheder. Tværtimod handler det om, at vi skal give endnu flere muligheder for uddannelse flere steder i landet til gavn for et mere sammenhængende Danmark. Hvis man skal det, er man nødt til at lave nogle af de svære strukturelle øvelser, hvor man skruer lidt ned for optagets himmelflugt i storbyerne. Og skruer op for uddannelsesmulighederne uden for de største byer.

Mange års centralisering har samlet uddannelserne i byerne og efterladt blanke pletter på danmarkskortet, hvor adgang til uddannelse er for dårlig. Det tvinger unge til at flytte væk fra den by, de er vokset op i, hvis de vil tage en uddannelse. Resultatet er, at vores unge klumper sig sammen i de større byer, hvor mange bliver boende efter endt uddannelse. Og alt for mange undlader at tage en uddannelse, fordi de ikke ønsker at flytte til en større by.

Det skaber problemer på flere niveauer. Dels for den enkelte, at der er barrierer, som hindrer én i at realisere sit potentiale. Dels for den lokale virksomhed, skole eller daginstitution uden for de store byer, når adgang til veluddannet arbejdskraft begrænses af en dårlig uddannelsesdækning. Og dels for os som samfund, fordi udfordringer i matchet mellem unge, uddannelser og arbejdsmarked hæmmer produktiviteten.

Det er afgørende, at vi gør noget nu, for i de kommende år, træder små ungdomsårgange ind i uddannelsessystemet. Det betyder, at søgningen til uddannelser over hele landet generelt vil være faldende - uanset hvad vi gør. Mange uddannelsessteder uden for de store byer er små, og de risikerer at lukke, hvis optaget falder. Tager vi ikke politisk ansvar for uddannelsesdækningen, vil det medføre lukning af uddannelser uden for de store byer og dårligere uddannelsesdækning.

Derfor er det ikke en løsning at åbne en masse nye uddannelser og tilbyde flere pladser, som Robsøe og Radikale foreslår. Det er useriøst og utilstrækkeligt, at man ikke sikrer sig, at der er et match med efterspørgslen fra de studerende og fra arbejdsmarkedet. Hvis man tænker Robsøes forslag til ende, vil vi få en masse udbud, som ikke kan fyldes op, som vi så om få år kan være nødsaget til at lukke igen. Derfor har man taget stilling, hvis man vælger ikke at gøre noget - eller hvis man tror, at ”både-og” er en farbar vej.


Vi prioriterer et Danmark i balance med uddannelses-dækning i hele landet.

Fra debatindlægget


Det er nemt at kritisere andres forslag. Og det er nemt at sige, man vil både det ene og det andet. Men vil man tage ansvar for de store beslutninger, må man prioritere. Vi prioriterer et Danmark i balance med uddannelsesdækning i hele landet. Det betyder, at vi må reducere antallet af studiepladser i de store byer.

Vi anerkender, at det er en stor og svær opgave, vi sætter uddannelserne i de store byer på. Men det er nødvendigt, hvis vi vil sætte en ny politisk retning, gøre op med centraliseringen og skabe et mere retfærdigt danmarkskort.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Østjylland

Kender du Djurslands oversete sø? Tag klapvognen med ud i naturen og mød en mordgåde fra stenalderen

Aarhus

Farvel til corona-restriktionerne: Passagererne er på vej tilbage i letbanetogene

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Danmark

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Sport

Rindom sætter OL-guldkurs efter seks sejladser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede og floppede

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Annonce