Annonce
Debat

Debat: Uddannelser til hele Danmark? SDU leverer allerede

Jens Ringsmose

Debat: Da jeg var dreng, gik jeg på Tønder Øvelsesskole. Den lå – og ligger – bag digerne og åen med udsigt til det flade, fortryllende marsklandskab. Det var en fortrinlig folkeskole med dygtige lærere (ingen nævnt, ingen glemt) og en betydelig udviklingskraft, hvilket blandt andet hang sammen med, at skolen var tæt knyttet til Tønder Seminarium (det var derfor, det var en ”øvelsesskole” – seminaristerne ”øvede” sig angiveligt på os).

Udover at sikre uddannelseskvalitet på Tønder Øvelsesskole, så var Tønder Seminarium også med til at sikre, at Tønder hele tiden blev beriget med initiativrige, ambitiøse og engagerede unge mennesker. Seminaristerne spillede en central rolle i den uovertrufne og legendariske Tønder Sportsforening (TSF), og de bidrog i stort omfang til det kulturelle liv i byen. I det hele taget var seminaristerne med til at give Tønder et særligt præg. Mange af dem blev i øvrigt boende i byen efter studierne.

Efter 201 år (sic!) som selvstændigt seminarium var det imidlertid slut i 1989. Tønder Seminarium blev lagt sammen med Haderslev Seminarum, og siden er der ikke blevet uddannet lærere i Tønder.

Annonce

Tønder Seminariums historie sætter regeringens planer om at udflytte studiepladser fra de fire store byer i relief. Det er ikke ligegyldigt, om en by har uddannelser eller ej. Og uddannelser er ikke blot et spørgsmål om status og prestige. Det handler om økonomi, bosættelse, kulturliv, udvikling og meget andet. Af den grund – og fordi jeg gik på Tønder Øvelsesskole – er jeg grundlæggende positivt stemt overfor intentionen bag regeringens udspil.

Samtidig ærgrer jeg mig over, at SDU i udgangspunktet – som de øvrige universiteter i landet – bliver pålagt at reducere optaget på vores campus i Odense med 10 procent. SDU er allerede et ualmindeligt ”decentralt” og regionalt universitet med campusser og uddannelsestilbud i Sønderborg, Kolding, Esbjerg og Slagelse, og siden 2015 har vi udbudt ret præcist 25 procent af vores bacheloruddannelser udenfor vores hovedcampus i Odense.

Dertil kommer, at vi allerede – og helt uden at have fået sat tommelskruerne på – går med meget konkrete planer om at udbyde endnu flere uddannelser uden for Odense. Det gælder blandt andet medicinstudiet i Esbjerg, cand.merc. i Slagelse og nye ingeniørstudier i Sønderborg.

Bliver vi pålagt at reducere vores optag med 10 procent i Odense vil det med stor sandsynlighed – og stik imod intentionerne i regeringsudspillet – svække vores muligheder for at udbyde højkvalitetsuddannelser i Sønderborg, Kolding, Esbjerg og Slagelse, fordi vores samlede økonomi bliver udfordret.

Derfor, og fordi SDU allerede udbyder mere end det dobbelte af 10 procent af universitetets studiepladser udenfor ”de fire store byer”, er der god grund til at genoverveje den generelle regel om 10 procents reduktion i tilfældet SDU.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

Annonce