Annonce
Debat

Debat: Vi hjælper verdens børn, når vi vaccinerer voksne mod covid-19

Illustration: Gert Ejton

Børn er de allerstørste ofre for coronakrisen. Det på trods af, at børn kun sjældent smittes med covid-19, og at meget tyder på, de heller ikke bliver alvorligt syge, skulle de trods statistikkerne pådrage sig sygdommen. Når vi alligevel siger, at det er børn, der lider de største ofre, skyldes det, at coronapandemien har en lang række afledte effekter, der på sin vis er endnu mere omfattende end pandemien i sig selv.

Vi skal hjælpe de børn - og det gør vi ved sørge for covid-19-vacciner til voksne over hele verden.

Unicef er sammen med en række partnere en del af Covax. Covax er en drivkraft, hvis mål er at fordele coronavacciner ligeligt over hele verden. Unicef er en stor kapacitet, når det kommer til vaccineudrulning. Gennem tre årtier har Unicef leveret milliarder af vacciner til nogle af verdens mest ufremkommelige steder. Vacciner der over årene har reddet millioner af børn fra at dø af sygdomme som mæslinger, polio, difteri og kopper.

Annonce

Det kan lyde underligt, at Unicef, hvis mandat er at hjælpe alle verdens børn, er så involveret i udrulningen af covid-19-vacciner, når man ikke vaccinerer børn mod corona. Men det skyldes de uhyggelige konsekvenser, det har for børneliv i særligt verdens fattigste lande, at der raser en pandemi, som det er tilfældet netop nu.

Det seneste år, hvor coronavirus har spredt sig, har millioner af børn ikke modtaget kritiske sundhedsydelser, fordi sygehuse har været overbelastede. Særligt alvorligt er det, at mange af de vacciner - mod for eksempel mæslinger, Unicef har årelang erfaring med at levere, ikke er nået frem. Det skyldes grænselukninger og afbrydelser i forsyningskæder, der er en direkte konsekvens af covid-19.

Selv før pandemien var der bekymrende indikationer for, at vi ikke havde kontrol over kampen mod forebyggelige børnesygdomme. Allerede på det tidspunkt modtog 20 millioner børn ikke deres rutinevacciner. Covid-19 har altså gjort en i forvejen alvorlig situation endnu værre og risikerer at forårsage en uhyggelig stigning i dødsfald blandt børn.

En global fordeling af covid-19-vacciner er altså også et middel til at sørge for den fortsatte levering af andre vacciner. Og det er helt essentielt for at undgå at erstatte en sygdom med en anden - for eksempel et udbrud af mæslinger.

Udover de sundhedsmæssige konsekvenser for alle verdens børn, er coronakrisen også skyld i en lang række sociale problemer, der kan risikere at få et uhyggeligt efterspil langt ind i fremtiden. Blandt andet fordi, at flere end 168 millioner børns skole har været fuldstændig lukket i næsten et helt år.

Skolelukninger fratager ikke alene børn deres mulighed for at lære de færdigheder, der giver dem mulighed for at kunne drømme om en bedre fremtid. Mange steder i verden sætter skolelukninger også børns helbred, sikkerhed og generelle velbefindende over styr.


Udover de sundhedsmæssige konsekvenser for alle verdens børn, er coronakrisen også skyld i en lang række sociale problemer, der kan risikere at få et uhyggeligt efterspil langt ind i fremtiden.


Uden det sikkerhedsnet, som skoler typisk udgør, er de mest sårbare børn i verden nemlig i større risiko for at blive udsat for misbrug i hjemmet og unge piger i risiko for at blive gravide eller giftet bort.

Desværre kan vi ikke forvente, at eleverne blot vender tilbage til skole, når sygdommen er under kontrol. Antallet af børn, der står helt udenfor skolesystemet, forventes derfor at vokse med sørgelige 24 millioner.

Og det er ikke kun skoler, der har måttet lukke under pandemien, det samme gælder mange erhverv. Der er derfor også børn, som risikerer at dø af sult eller fejlernæring, fordi deres familier ikke kan tjene penge til mad på grund af arbejdsløshed skabt af pandemien.

Det lyder alt sammen nedslående, og det er det på sin vis også. Men den gode og meget opløftende nyhed er, at vi med Covax rent faktisk har fået skabt et værktøj, der med de rette midler kan løfte den enorme logistiske opgave, som det er at få leveret covid-19-vacciner til alle verdens lande. Og vi hjælper altså verdens børn, når vi støtter Covax - også selv om vaccinerne ikke tilfalder børn.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stop vold mod børn - men med lighed for loven

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce