Annonce
Debat

Debat: Vi skal også passe på det mentale helbred

Sundhed: Corona-krisen påvirker os alle i denne tid,og det er indlysende, at vi først og fremmest skal passe på vores eget og hinandens fysiske helbred.

Men det er også vigtigt, at vi er opmærksomme på vores mentale velbefindende i den aktuelle situation. For krisen skaber usikkerhed og utryghed hos mange danskere, og spørgsmål og frygt kan trænge sig på igen og igen: Bliver jeg syg? Mister jeg mit job? Og hvordan skal det hele skal ende? Denne utryghed mærker vi også i PFA, hvor vi i disse dage får mange henvendelser fra virksomheder, som oplever, at deres ansatte er psykisk påvirket af situationen og frygter for deres helbred og arbejde.

Samtidig får vi også henvendelser fra kunder, som er ængstelige og bange.Det er helt naturligt, for corona-virussen og følgerne kan være skræmmende. Og når det påvirker vores mentale helbred, handler det grundlæggende om, at vi ikke føler, at vi er i kontrol i øjeblikket. Det skaber usikkerhed og bekymring, og i værste fald kan denne tilstand medføre både stress og angst.

Derfor er det vigtigt, at der bliver sat ind i tide. Og her er der faktisk en hel del, som både virksomhederne og den enkelte kan gøre for at støtte vores mentale velbefindende her og nu. For virksomheder gælder det om at sikre, at medarbejderne får råd og vejledning om, hvordan de kan organisere deres hverdag, så de får skabt nye vaner og rutiner og ikke mindst en fast struktur. Det kan nemlig give en følelse af kontrol hos den enkelte og dermed være med til at mindske eventuel uro og bekymringer. Hvis man selv døjer med usikkerhed og bekymringer i denne tid, er det først og fremmest vigtigt at anerkende sine følelser og sige til sig selv, at det er helt OK at føle sig usikker, sårbar og overvældet i øjeblikket. Herudover er det vigtigt at få etableret en daglig rutine, hvor man træner, arbejder, slapper af og bruger tid med familien på faste tidspunkter.

For det kan bidrage til en følelse af kontrol. Det samme er tilfældet, hvis man sørger for at få viden om corona fra anerkendte kilder– i stedet for at tro på rygter og spekulation, som omvendt kan give anledning til angst. Endelig skal man huske at have kontakt med andre mennesker i denne tid, hvor vi har meget begrænset fysisk kontakt. Og her kan sociale medier, e-mail eller telefon være gode måder at være tæt på dem, der betyder noget for én.

Rikke Bay Haaber
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce