Annonce
Debat

Debat: Vi skal skabe bedre uddannelser over hele linjen

Annonce

Anti-intellektualismen vinder frem i Danmark. Hvor det tidligere blev anset som prestigefyldt og agtværdigt at have en universitetsuddannelse, beskrives akademikere nu jævnligt som forkælede og nærmest overflødige. De vil ikke arbejde i Netto, siger man, og selv regeringstoppen er tilsyneladende optaget af at stoppe det, der bliver kaldt for pseudoarbejde, altså arbejde der ikke skaber værdi. Man forstår, at dette arbejde kun udføres af akademikere.

At diskutere, hvordan vi får flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, eller hvordan vi får færre til at tage uddannelser med høj arbejdsløshed, er helt legitimt. Men en sådan diskussion behøver ikke at grave grøfter mellem dem, man mener, har et rigtigt arbejde, og dem der har et arbejde, man ikke forstår. Man behøver heller ikke at mistænkeliggøre den indsats, som hele befolkningsgrupper yder, og man kan godt fremme anerkendelsen af håndens arbejde, uden at det sker på bekostning af åndens.

Ja, faktisk burde spørgsmålet være, hvordan vi skaber bedre uddannelser over hele linjen og meget gerne uddannelser, der integrerer det akademiske med det praktiske og det erhvervsfaglige.

Men en sådan diskussion kræver, at man har uddannelsespolitiske visioner, og at man kan se værdien af uddannelse i det hele taget. Det kniber det åbenbart med i Danmark, hvor man som bekendt ikke skal tro, at man ved noget, dur til noget, eller kan lære andre noget.

Peter Lauritsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Annonce