Annonce
Debat

Debat: Vi skal snakke EU over middagsbordet og med vennerne

Annonce

EU: Populisme og politikerlede. Da Georgien overtog formandskabet for Europarådet 27. november, gjorde de det til en af deres prioriteter at imødegå disse to foruroligende tendenser. Og deres metode var klar. De vil have europæerne til i højere grad at tage aktiv del i de politiske beslutninger, der tages i dag.

Og det er vigtigt! Både i Danmark, men i særlig grad også i den europæiske del af vores demokrati. Vi danskere skal huske, at vi har en stemme i EU og mulighed for at påvirke vores europæiske samarbejde. Og her taler jeg ikke kun om den stemme, som vi afgiver hvert femte år, når vi sætter vores kryds til Europa-Parlamentsvalget. Vores indflydelse starter og slutter med, at vi tager stilling.

Og her er en stærk EU-debat essentiel. Det har stor betydning, at vi danskere taler om EU ved middagsbordet, på arbejdspladsen og over kaffen på café med vennerne. Kun på den måde kan vi forme vores egne drømme for, hvilket europæisk samarbejde vi ønsker for fremtiden.

Jeg hilser derfor det georgiske formandskabs prioritering for Europarådet meget velkommen. Med ønsket om en stærkere borgerinddragelse rammer de ned i en udfordring for alle Europarådets medlemmer - og i disse dage måske i særlig grad for EU-landene.

Vi har i Storbritannien set, hvordan nationale politikere kan skabe en kunstig afstand mellem EU og den almindelige vælger gennem løgne, misinformation og uberettigede anklager. Derfor er det så vigtigt, at det bliver gjort tydeligt for alle, at beslutninger i EU ikke tages hen over hovedet på os. Vores folkevalgte parlamentarikere, vores regering og vores danske kommissær er alle med til at repræsentere vores ønsker. Og de lytter til os, når vi har noget på hjerte.

I Europabevægelsen gør vi vores for at styrke EU-debatten nedefra. Og civilsamfundet spiller overordnet en central rolle for at sikre, at den almindelige europæer får del i de beslutninger, der tages.

Men jeg håber også, at vores regering vil hjælpe med at gøre tydeligt, at EU er til for os borgere. Det skal være slut med at skyde skylden på EU, når politikerne står med en tabersag. Den tid burde være forbi. Det er derfor bekymrende, at Mette Frederiksen allerede af flere omgange er forfaldet til at bruge hurtige vendinger som ”gak” om EU-beslutninger. Det tjener ingen, at EU-debatten reduceres til uigennemtænkte udfald.

Mit håb er, at vores regering fremover vil være med til at give debatten de nuancer, den fortjener. Så tror jeg også, at danskerne er mere end klar til både at tage stilling og engagere sig i den europæiske del af vores demokrati. Og sammen kan vi så skabe det bedst mulige samarbejde.

Stine Bosse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Annonce