Annonce
Danmark

Debat: Vi skal være stolte af den måde, vi producerer fødevarer på

Illustration: Gert Ejton

Jeg er stolt af at være landmand, og jeg er stolt af den måde, vi producerer fødevarer på i Danmark. Vi har nogle af verdens strengeste krav til dyrevelfærd, som vi selvfølgelig overholder og lever op til. Der er ingen tvivl om, at vi skal behandle vores dyr ordentligt, og der er heller ingen tvivl om, at jeg netop blev landmand, fordi jeg godt kan lide at arbejde med dyr. Men produktionsdyr skal ikke behandles som kæledyr, for så kan vi ikke have en produktion i Danmark. Vi opdrætter grise og kalve, for at de kan ende som flæskesteg og lasagne på forbrugernes tallerkner.

Set i et større perspektiv er vi som landmænd med til at brødføde verdens befolkning – det kræver stordrift og en produktion. Hvis vi ikke havde en fødevareproduktion, ville der være langt færre mennesker i verden. Som griseproducent sætter jeg en ære i at levere kvalitetskød til både danske og udenlandske forbrugere. Havde jeg ikke den mulighed herhjemme, ville den danske produktionen blot være et andet sted i verden. Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. I landbruget producerer vi det, forbrugerne ønsker at købe. Udover kød producerer vi også havre til havregryn og havredrik og andre råvarer til vegetariske produkter.


I landbruget er vi klar til at producere de fødevarer, forbrugerne efterspørger, om det er til kødspisere, vegetarer eller veganere.


For 50 år siden havde de fleste en relation til landbruget – sådan er det ikke i dag. Derfor er det vigtigt at gøre en indsats for at udbrede kendskabet til landbruget og de fødevarer, vi putter i munden. Det har vi som erhverv et ansvar for, men det har skolerne og den enkelte familie også.

I landbruget åbner vi gerne dørene til vores besætninger. Vi holder hvert år det landsdækkende arrangement, Åbent Landbrug, hvor interesserede kan besøge en række gårde og opleve, hvordan et moderne landbrug ser ud og fungerer. I hverdagen har en række landmænd altid døren på klem, hvis den lokale børnehave, en skoleklasse eller pensionistforeningen skulle have lyst til at kigge forbi. Vi arrangerer dyrskuer, og i min landboforening etablerer vi hvert år en majslabyrint, som alle interesserede kan besøge og forsøge at finde vej igennem, mens majsplanterne vokser sig store.

Danmark er et af de lande i verden, der producerer fødevarer med lavest muligt klimaaftryk, men det betyder ikke, at vi læner os tilbage med armene over kors. Vi vil gå forrest. Landbrug & Fødevarers vision, om at vi skal væreklimaneutrale i 2050, er vores pejlemærke. Den vision er vi som landboforening en del af, og mange landmænd gør allerede en stor indsats.

Danske køer er allerede blandt de køer i verden, der slipper mindst metan ud pr. kilo mælk, de producerer. Det skyldes, at hver enkelt ko leverer mere mælk, når den bliver malket, end køer andre steder i verden. Årsagen er, at danske landmænd er dygtige til at afstemme den helt nøjagtige mængde foder til køerne, og at dyrene har en god genetik på grund af et godt avlsarbejde.

Når vi bygger nye stalde, bruger vi den nyeste viden for at tage hensyn til både klima, dyrevelfærd og arbejdsmiljø. I de ældre stalde skifter vi motorerne i ventilationssystemerne til mere energieffektive motorer. Vi udskifter gamle glødepærer med LED-belysning. Når vi fodrer vores dyr, sammensætter vi foderet, så vi får mest muligt kød ud af det enkelte dyr. Vi udnytter gyllen til biogas og bruger den til at opvarme huse med. Nogle landmænd investerer også i vindmøller eller solceller – eller lejer deres jord ud til en solcellepark. Der er gang i en bølge af klima-tiltag, og den bliver kun større og mere kraftfuld.

I Danmark har vi tradition for at spise kød, og de fleste mennesker er vokset op med en bøf eller en frikadelle på tallerkenen. Det er helt naturligt og en del af vores madkultur. Kød smager godt, kød mætter, og kød er fyldt med proteiner, vi har brug for. Det kød, vi spiser, kommer fra dyr, vi opdrætter med det formål, at de skal spises. Det har vi gjort i mange hundrede år. Mon ikke vi fortsætter med det i fremtiden?

Det er naturligvis folks eget valg, men det er min overbevisning, at kød bliver ved med at være på de fleste danskeres tallerkener i fremtiden, men sikkert i mindre omfang. I landbruget er vi klar til at producere de fødevarer, forbrugerne efterspørger, om det er til kødspisere, vegetarer eller veganere. Der er ingen konflikt i at være landmand og levere plantebaserede fødevarer – eller ingredienser til plantebaserede fødevarer. Det gør vi i forvejen.

Landmænd er vant til forandring. Landmænd er vant til at flytte sig. Landmænd er vant til at tænke nyt. Det ligger dybt i vores DNA. Jeg er stolt af at være en del af landbruget. Jeg er stolt af at være landmand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce