Annonce
Debat

Debat: Yemen - et enkelt valg

Karen Hækkerup
Annonce

Debat: Yemen er på vej udover skranten – på bunden ligger millioner af børnelig. Landet har brug for hjælp i en grad, der er uhørt. Vi kigger på en humanitær katastrofe af historiske proportioner.

Billedet af lille Salwa har siddet fast på min nethinde, siden jeg så det. Hendes far holder den femårige pige, som man normalt holder et spædbarn. Som jeg selv holdt mine børn, da de var nyfødte.

Salwa vejer 3,5 kilo. Man kan tælle hendes ribben, og hendes ble er for stor. Hendes familie bor i et træhus i det krigshærgede Yemen. Hun er barn af den værste humanitære krise i verden – hun kender ikke andet.

Salwa er ikke enestående. Hun er ikke et særligt slemt særtilfælde. Måske derfor sidder hun fast på min indre skærm. Hun er et billede på Yemens børn. Salwa repræsenter de to millioner underernærede børn, der risikerer at sulte ihjel. I FN vurderer vi, at situationen i landet værre end nogensinde før.

Hun repræsenterer de fire ud af fem børn – over 12 millioner – der har desperat brug for hjælp. De over halvanden millioner børn, der er blevet tvunget på flugt og bor i lejre, der nu trues af lukning, fordi vi mangler penge. De over 10 millioner børn - der ikke har adgang til lægehjælp. Med krigen er difteri, kolera, mæslinger og malaria blusset op. Sygdomme der slår børn ihjel – hver dag.

Det værste er, at det behøver ikke at være sådan. Vi kan godt hjælpe Yemens børn. Vi kan skaffe dem rent vand. Vi kan skaffe dem mad. Vi kan skaffe dem medicin. Men det kræver penge. Mange penge. Vores og resten af FN´s programmer er blevet skåret og pengene er få i coronatider. Det går udover Yemens børn. Hungersnød truer i horisonten, økonomien hænger i laser og Covid-19 er ude af kontrol. Nu mangler pengene – og Salwa mangler mad.

Det internationale samfund, borgere, politikere, dig og mig – vi har et valg – og det er et enkelt valg. Vi kan hjælpe med at hjælpe Yemen, eller vi kan se landet styrte i grus. Nederst i grusbunken vil der ligge børn som Salwa. De vil dø.

Der er en anden vej. Den er fuld af forhindringer, og den er dyr – men den er der, og vi kan sammen gå ned ad den. Sidste år samlede FN mere end 30 milliarder ind til Yemen, og derfor kunne vi brødføde 13 millioner mennesker. Det kan vi gøre igen – vi kan skaffe mad til Yemens børn.

En af de børn kan blive lille Salwa. Og næste år kan det være, at vi ser billeder af Salwa i børnetøj, der passer til hendes alder. Måske står hun op. Måske leger hun. Måske smiler hun. Måske er hun i live. Det kræver, at vi tager et enkelt valg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Aarhus

Far til vuggestuebarn slår alarm: Pædagoger skal straks foran de sårbare over 65 år i køen til en corona-vaccination

Coronavirus

Live: Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til corona-minkprojekt

Aarhus For abonnenter

Aarhus Lufthavn har også planer om en jernbane

Annonce