Annonce
Debat

Debatten om 30 timers arbejdsuge er kærkommen

<p>dele arbejdet ledige fordeling arbejdsløse flere i arbejde nex</p>

En 30 timers arbejdsuge kan være en løsning på stigende udfordringer i samfundet som arbejdsløshed og stressepidemi.

I den seneste periode har vores forslag om en 30 timers arbejdsuge været kilde til stor debat i flere medier. Debatten udspringer blandt andet af, at vi stiller store spørgsmålstegn ved Finansministeriets vurdering af, at forslaget vil koste 130 milliarder årligt.

Jeg er glad for den debat, der har været, for det giver mig anledning til at udfordre de regnemodeller, som Finansministeriet benytter sig af. Resultaterne fra regnemodeller som f.eks. Adam og Dream bliver ofte brugt som objektive sandheder. Det er på trods af, at historien viser, at deres forudsigelser ofte tager fejl, og modellerne grundlæggende bygger på en neoliberal ideologi, der i høj grad kan og bør stilles spørgsmålstegn ved.

Annonce

For eksempel viste Finansministeriets regnemodeller i 2011, at det ville gavne samfundsøkonomien med to milliarder kroner om året, hvis man hævede den ugentlige arbejdstid med en time. Det burde vel så bare koste to milliarder at sænke arbejdstiden med en time? Hvor kommer et tal som 130 milliarder kroner så fra?

Den neoliberale ideologi antager, at vi mennesker er rationelle og egennyttige, hvilket gør det lettere at forudse og beregne vores fremtidige handlinger. Den antagelse vil jeg gerne udfordre. For vel er vi mennesker rationelle, men vi er også irrationelle, kreative, nytænkende og - heldigvis - del af et samfund i evig udvikling.

I stedet for udelukkende at bedømme politiske forslag ud fra selektive skøn og vurderinger fra neoliberale regnemodeller, skulle vi så ikke starte en bredere debat om, hvilken vej vi ønsker, at udviklingen af vores samfund skal gå?

Vi står over for udfordringer, der kræver nye løsninger. En 30 timers arbejdsuge er et bud på, hvordan vi imødekommer den massive jobmangel, som automatiseringen vil medføre - anslået op til 900.000 job i løbet af tyve år. Vi skal dele det arbejde, der er, mellem os. Samtidig er det et forslag, der forholder sig til, at alt for mange bliver nedslidte, og at 35.000 mennesker hver dag melder sig syge med stress.

Ud over den personlige gevinst ved at få mere overskud i hverdagen, vil mindre arbejdsløshed og sygdom også give øget velstand i samfundet, da færre vil være på overførselsindkomst. Forslaget adresserer altså ikke kun den sociale bundlinje, men også den økonomiske.

Det er klart, at man ikke kan indføre en 30 timers arbejdsuge fra den ene dag til den anden. Vi foreslår, at arbejdsmarkedets parter forhandler normtiden ned over en tiårig periode, hvor man veksler de lønstigninger, der er blevet til overs, når man har sikret købekraften, til mere fritid. Det er i forhandling mellem arbejdsmarkedets parter, at man altid har finansieret arbejdstidsnedsættelser. Som da vi fra 1966 til 1991 sænkede arbejdstiden fra 44 timer til 37 timer, hvilket ikke gjorde os fattigere - tværtimod. Vi har altså gjort det før, og vi kan gøre det igen.

Vi skal ikke være bange for at tænke stort, selvom Finansministeriets neoliberale regnemodeller kan udfordre vores mod. Vi skal turde at være nytænkende, tage fremtidens udfordringer alvorligt, og vi skal hver især bidrage til og tage ansvar for at skabe en positiv udvikling af vores samfund.

Det håber jeg, denne debat vil medvirke til.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Debat

Kristendemokraterne er tilfredse, men der er stadig noget at kæmpe for: Det, der ikke er svært, skal være nært

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce