Annonce
Navne

Dedikeret smerteforsker fylder 75: Essensen er at forstå fysiologien bag

Centerleder, professor og dr.med, Troels Staehelin Jensen fra Risskov, fylder 75 år 7. januar. Privatfoto.
Troels Staehelin Jensen fra Risskov fylder 75 år 7. januar. Han har brugt mere end halvdelen af årene på at forsøge at forstå smertens fysiologi.

75 ÅR: Troels Staehelin Jensen er født og opvokset i Aarhus og blev læge i 1972 fra Aarhus Universitet. Et år på et neurologisk hospital i Paris i 1974 blev afgørende for, at han ville være neurolog.

Efter uddannelse på en række neuro-afdelinger i København og provinsen samt forskningsophold ved Mayo Clinic i Minnesota og University of San Diego, California i USA vendte Troels tilbage til Aarhus som overlæge i neurologi ved Aarhus Universitetshospital i 1991.

Han er dr.med. fra Aarhus Universitet og har siden 1994 været professor i neurologi og smerteforskning ved Aarhus Universitet.

Annonce

Troels har i mere end 40 år forsket i smerter. Sammen med yngre medarbejdere og studerende fra forskellige fagområder har han været med til at skabe et frugtbart forskningsmiljø ved Aarhus Universitet, hvor forskere har søgt at forstå fysiologien bag smerter - både den normale uundværlige smerte og den kroniske smerte, der desværre ses hos patienter.

Håbet har været at de med ny viden kunne bidrage til at hjælpe nogle af de mange mennesker, der lider af kroniske smerter på grund af sygdom. Troels er forfatter til en række publikationer om smerter, lige fra en Tænkepause-bog til lærebøger om smerter og til et stort antal videnskabelige artikler. Han har desuden vejledt en lang række yngre kolleger i forbindelse med deres ph.d.-grad og disputats.

Karriere i ind- og udland

Troels Staehelin Jensen ophørte som overlæge for et par år siden, men han er fortsat forskningsaktiv på universitetet. Siden 2015 har han været og er fortsat centerleder for et center om diabetisk neuropati ved Aarhus Universitet støttet af Novo Nordisk Fonden.

Sammen med andre forskere i Danmark, England og USA søger de at finde årsagen til, at diabetes kan skade nerverne til arme og ben. Sygdommen medfører betydelig forringet livskvalitet på grund af smerter og kan i værste fald ende med amputation af et ben.

Til maj står Troels i spidsen for en konference om ”Vor fascinerende hjerne” på Aarhus Universitet og arrangementet: ”Hjernen gennem 100.000 år” i samarbejde med Folkeuniversitetet på Moesgaard Museum.

Ved siden af forskningen har Troels gennem årene deltaget i internationalt samarbejde i en række organisationer, blandt andet som præsident for International Association for the Study of Pain med sæde i USA.

Herhjemme har han blandt andet været medlem af Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd og indtil for nylig også medlem af Retslægerådet med speciale i neurologi.

I en årrække har han hjulpet til med at fremme uddannelse, undervisning og behandling af smerter i udviklingslande i Sydøstasien, især Myanmar.

Han er æresmedlem af videnskabelige selskaber i ind- og udland, har modtaget nationale og internationale priser for sin forskning og er siden 2016 ridder af 1. grad.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Navne

Birthe Elgaard Holm var et livsstykke: Altid i godt humør og med en såre fornem tilgang til menneskeheden

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce